Poola parlament tunnistas Venemaa terrorismi toetavaks riigiks

BNS
Copy
Purustatud elurajoon Lõmanis.
Purustatud elurajoon Lõmanis. Foto: GENYA SAVILOV/SCANPIX

Poola parlament tunnistas kolmapäeval Venemaa terrorismi toetavaks ja terrorimeetmeid rakendavaks riigiks, edastas ukrainlaste meediakanal Unian.

Vastav resolutsioon võeti vastu 14. detsembril.

Dokumendis märgitakse, et Venemaa rikub süstemaatiliselt inimõigusi, rahvusvahelist õigust ja ÜRO põhikirja, aga ka mitmeid muid rahvusvahelisi leppeid ja kohustusi.

Lisaks ründab Venemaa teiste riikide territooriume, paneb toime sõjakuritegusid ja genotsiidi ning teostab ka laastavat majandussõda, mida eelkõige energeetika vallas.

«Venemaa omab otsest vastutust 2014. aasta juulis Malaysian Airlinesi lennu (MH17) lennuõnnetuses, milles hukkus 298 reisijat ja meeskond. Samuti Poola õhujõudude lennuki allakukkumises Smolenskis 2010. aasta aprillis, kus hukkus 96 pardal olnud inimest, kelle seas Poola president Lech Kaczyński, Poola valitsuse esindajad, Poola ja NATO kõrged sõjaväejuhid ja Poola parlamendiliikmed,» seisis resolutsioonis.

«Venemaa jätkab loomalikku ja ebaseaduslikku agressiooni Ukraina vastu,» tõdesid parlamendiliikmed.

«Mõistame hukka Venemaa rahvusvahelise piraatluse Ukraina sadamate blokeerimisel, mis halvas sinna viivad laevateed ilma sõda välja kuulutamata. Vene sõjavägi korraldab Ukraina territooriumil terrorirünnakuid, mille tagajärjel on hukkunud tuhandeid inimesi, kelle seas palju lapsi. Venemaa ja selle relvastatud struktuurid ja formatsioonid panevad toime terroriakte tsiviilinfrastruktuuri vastu. Leiavad aset massilised hukkamised ja inimröövid, seksuaalne vägivald ja piinamine, laste eraldamine peredest venestamise eesmärgil, elanikkonna massiline küüditamine, Ukraina kodanike sundimine ajateenistusse Venemaa relvajõududes ja Ukraina varade massilised vargused. Venemaa rikub ühtlasi Genfi konventsiooni sõjavangide kohtlemisest,» märkisid saadikud.

Poola parlament kutsus ühtlasi rahvusvahelist üldsust üles välja töötama mehhanismi Ukrainale sõjareparatsioonide ja sõjaga seoses kahju kandnud riikidele, organisatsioonidele ja isikutele hüvitiste maksmiseks.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi kannustas varem päeval Euroopat moodustama tribunali, et mõista Venemaa juhtidee üle kohut agressioonikuritegude eest.

«Ma kutsun üles teid, teie parteisid ja riike toetama tõhusalt seda tööd. Tribunal peab tööle hakkama,» ütles Zelenskõi videokõnes Euroopa Parlamendile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles