JÄRELVAADATAV Jõuluvana kinkis saadikutele hobuserauakujulise magneti ja lõvi

Postimees
Copy

Riigikogu väisab täna kell 10 jõuluvana, pannes punkti sügisistungjärgule.

Kohale registreerus 59 riigikogu liiget, puudub 42.

Tänasel Riigikogu sügisistungjärgu viimasel korralisel istungil polnud kavas eelnõude menetlemist, küll aga tegi riigikogu ees pöördumise Ukraina Ülemraada esimees Oleksandr Kornijenko.

Kornijenko tänas Riigikogu Venemaa Ukraina-vastase agressiooni fookuses hoidmise eest. «Käesolevalgi hetkel jätkab Venemaa meie linnade pommitamist – alles eile oli üks rünnak Kiievi vastu – ja rahumeelsete ukrainlaste tapmist ainsa eesmärgiga hävitada Ukraina ja pühkida maapinnalt ukrainlased kui rahvus,» sõnas ta. Ülemraada esimees toonitas, et sihiks tuleb võtta Ukraina võit ja töötada selles suunas üheskoos, mitte kaaluda enneaegseid rahukokkuleppeid Venemaaga.

«Moskva pole muutnud oma ultimaatumeid ja ei ole hetkel valmis tõsisteks läbirääkimisteks. Nende avaldused on vaid nende jätkuva agressiooni kattevarjuks. Tõelise rahu tooks vaid Ukraina võit. See eesmärk on täiesti saavutatav ja me oleme seda tõestanud Harkivi ja Hersoni edukate vasturünnakutega sel sügisel. Ukraina võit on ka Euroopa ja lääne võit. See taastab rahu ja julgeoleku meie mandril tulevasteks aastakümneteks,» rääkis Kornijenko.

Seejärel tuli Riigikokku Jõuluvana, kes rääkis, et on saadikute tööl päkapikkude abiga silma peal hoidnud ning hindas oma pilgu läbi nende töid ja tegemisi. Seejärel lugesid saadikud luuletusi ja laulsid ning said kätte jõulukingitused, milleks olid pehme lõvi ja hobuserauakujuline magnet.

«Te küsite, miks lõvi. Aga sellepärast, et lõvi on julge, suur ja tark. Ja loomulikult on ta ka meie vabariigi vapiloom. Vaat sellepärast lõvi! Ta on selline tore loom, kellele te saate kõik oma mured ära kurta, ükskõik, mis teile meelde tuleb,» selgitas jõuluvana.

Peale lõvi said saadikud kingiks hobuserauakujulise magneti. «Kingin teile ühe praktilise füüsikalise kingituse. Nimelt, õnne toova hobuserauakujulise magneti,» sõnas jõulumees. «See on valimismagnet. See on selline vahva magnet, et kui te kevadel välitöödele lähete, pistate selle taskusse, ja ma luban teile, et valijaid tuleb teile külge nagu murdu. Teil tekib probleeme nendest lahtisaamisega,» lubas jõuluvana.

Riigikogu lõpetas sügisistungjärgu

Istungjärgu jooksul võttis Riigikogu vastu 52 seadust, 22 otsust ja ühe avalduse. Komisjonidest langes suurim koormus rahanduskomisjonile, mis oli 14 eelnõu juhtivkomisjoniks. Riigikaitsekomisjon ja õiguskomisjon juhtisid kumbki 10 eelnõu menetlemist. Kokku on 2019. aasta märtsis valitud ja aprillis esmakordselt kogunenud Riigikogu 14. koosseis vastu võtnud 493 õigusakti.

Seaduse kohaselt toimuvad Riigikogu korralised istungid jaanuari teisest esmaspäevast juuni kolmanda neljapäevani ning septembri teisest esmaspäevast detsembri kolmanda neljapäevani. Uuesti koguneb Riigikogu korralistele istungitele 9. jaanuaril.

Vahepealsel ajal töötavad edasi Riigikogu komisjonid, samuti täidavad Riigikogu liikmed oma muid ametiülesandeid. Korraliste istungjärkude vahel võivad vajadusel toimuda ka erakorralised istungjärgud, mille saab kokku kutsuda Riigikogu esimees presidendi, valitsuse või vähemalt 21 Riigikogu liikme ettepanekul.

Uuel aastal kestavad Riigikogu praeguse koosseisu korralised istungid 23. veebruarini. Riigikogu järgmise koosseisu valimised toimuvad 5. märtsil ning valimispäevast kuni valimistulemuste väljakuulutamiseni korralisi istungeid ei toimu.

Jõuluvana külaskäik riigikogulaste juurde jõulude eel on juba pikk traditsioon. Näiteks mullu hindas ta oma pilgu läbi saadikute töid ja tegemisi ning jagas lustakaid kingitusi.

Jõuluvana pani mullu proovile ka saadikute koostöövõime kõikide fraktsioonide vahel ja laskis neil ühiselt kokku panna pusle. Pilt kujutas mesitaru ja selle ümber lendavaid mesilasi. Jõuluvana hinnangul kui saadikud tahavad, proovivad, katsetavad, siis saavadki üheskoos pusle kokkupanekuga hakkama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles