Tulevast aastast paraneb diabeediravi kättesaadavus

BNS
Copy
Insuliinipump
Insuliinipump Foto: Avalik omand

Uuest aastast hakkab haigekassa rahastama 163 uut meditsiiniseadet, mida patsiendid saavad kodus iseseisvalt või oma lähedaste abiga kasutada.

Olulise muudatusena võimaldatakse edaspidi 19–25-aastastele hea ravisoostumuse ja glükoosikontrolliga esimese tüübi diabeediga patsientidele insuliinipumbaravi kuni 26-aastaseks saamiseni. Võimaldatakse ka insuliinipumbaravi kuni 26-aastaseks saamiseni 19–25-aastastele esimese tüübi diabeediga patsientidele, kes on pumbaraviks motiveeritud.

Tervise- ja tööminister Peep Peterson (SDE) ütles, et meditsiiniseadmete loetelu määruse muudatusega laieneb haigekassa rahastusel insuliinipumbaravi saajate ring ligi 300 patsiendi võrra, kelle jaoks on pumbaravi osutunud sobivaks. Samuti laieneb haigekassa soodustus neile, kes seadme kasutamisest suurt abi võivad saada, kuid kes seni sihtrühma ei kuulunud.

Uuest aastast paranevad ka insuliinipumpade, insuliinipumba infusioonivahendite, insuliinipumba reservuaaride, pideva glükoosimonitooringu komplektide, glükoosisensorite ja uriinikogumiskottide hüvitamise tingimused, mis võimaldavad patsienditele nende meditsiiniseadmete parema kättesaadavuse.

Lisaks saavad glükoosimonitooringu süsteemide väljakirjutamise õiguse sisearstid, kellele on ravi määramise õiguse andmine vajalik, sest osades piirkondades tegelevad raviasutustes 1. tüübi diabeediga täiskasvanud patsientide ravi ja nõustamisega sisearstid.

Meditsiiniseadmete loetelu muudatustele kulub haigekassa eelarvest ligikaudu 1,8 miljonit eurot, millest ligi 1,2 miljonit eurot moodustab diabeedihaigetele mõeldud pumbaravi hüvitamistingimuste parandamine. Kokku hüvitab haigekassa 2023. aastal prognooside järgi meditsiiniseadmeid ligi 19 miljoni euro eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles