Ühissõidukite juhtide streik muutis inimesed leidlikuks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Autouputus Pärnu maanteel.
Autouputus Pärnu maanteel. Foto: Toomas Huik

Täna hommikul ei saanud tööle ruttavad inimesed loota ühissõidukitele, sest neid liikus linnas vaid üksikuid. Seetõttu mõeldi välja muid mooduseid, kuidas ühest punktist teise jõuda.

Laagna tee ehk Lasnamäe kanali Mustakivi bussipeatus oli muutunud justkui autote peatuskohaks. Üksteise järel veeresid peatusse sõiduautod, mis võtsid peale juhi sõpru või tuttavaid. Ühe seisma jäänud auto sohver tuli uksest välja ning hüüdis kõva häälega, et kas keegi tahab sõita Majaka tänavale, ta võiks kaks inimest peale võtta. Üks noormees astuski kohe ligi ning istus sõidukisse.

Bussipeatusest veidi eemal seisi terve rida taksosid, kuid millegipärast nende järele suurt nõudlust ei olnud – ju siis peeti sellist tööle sõitmise moodust liiga kulukaks. Päristaksode taga peatus ka tavalisi sõiduautosid, mille juhid ilmselt lootsid, et keegi istub sisse ja laseb end väikese raha eest kesklinna sõidutada.

Osa ettevõtteid ja asutusi oli aga juba varakult sellele mõelnud, kuidas nende töötajad hommikul tööle ning õhtul koju saaksid.

Regionaalhaigla verekeskuse töötajad Erna Saarniit ja Mare Parm ütlesid, et ootavad asutuse bussi, mis neid Ädala tänavale tööle viib. Naistel oli teada, et buss peaks Mustakivi peatusse jõudma kell 7.25. Õhtul tuuakse nad samamoodi jälle tagasi ka.

«Mina arvan, et streik oli vajalik, sest kuidagi peab endast märku andma,» mainis Parm.

Ida-Tallinna keskhaigla oli aga oma töötajate vedamiseks rentinud hoopis suure bussi, mis peatustest seal ootavaid haiglatöötajaid peale võttis.

Mööda Laagna teed sõitsid vabagraafiku järgi 67. liini bussid. Umbes kolmveerand tunni jooksul sõitis neid kesklinna poole neli. Bussid olid aga päris tühjad, palju tühjemad kui tavalistel hommikutel. See näitab, et inimesed ilmselt ei lootnud bussidele ning püüdsid mõnel teisel viisil tööle jõuda. Liikumas oli näha ka MRP Liinidele kuuluvaid 13. ja 49. liini busse. Sõitjaid võtsid Laagna tee peatustest peale ka Maardu punast värvi bussid.

Küll võis näha, et tänavatel liikus tavalisest hommikust hulga rohkem sõiduautosid ning üle pika aja võis Laagna tee ja Gonsiori tänava ühinemiskohas näha korralikku ummikut, kus autod venisid edasi teosammul. Vaevaliselt liikus autoderivi ka Pärnu maantee kesklinna suunal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles