Venemaa plaanib Narva piiriületuse piiramist (5)

Copy
Narva piiripunkt. Esimene päev, kui hakkasid kehtima piirangud
Narva piiripunkt. Esimene päev, kui hakkasid kehtima piirangud Foto: Sander Ilvest

Leningradi oblasti kuberner Aleksandr Drozdenko teatas Kingissepa kohaliku väljaande vahendusel, et Ivangorodi-Narva piiriületus suletakse sõiduautodele kaheks aastaks. Ehkki jalakäijatele jäetakse venelaste sõnul piir lahti, on see varem suletud juba Eesti poolt. 

Drozdenko põhjendas piiriületuse piiramist kaks aastat kestvate ehitustöödega. Venekeelse elanikkonna foorumite arutelude järgi on Vene piirivalvurid rääkinud piiriületajatele, et rekonstruktsioon algab aprillis ning võib kesta kuni kolm aastat. 

Kuigi Venemaa räägib jalakäijatele piiriületuse avatuks jätmisest, tegi Eesti siseministeerium novembri alguses otsuse sulgeda Narva-Ivangorodi jalakäijate sild (ehk Narva teine piiripunkt). Algatus selleks tuli politsei- ja piirivalveametilt, kuna piiripunkti läbijate arv on märgatavalt vähenenud ning selle töös hoidmine pole enam otstarbekas.

Venemaa toimetab omasoodu

Vastavalt kokkulepetele peab Venemaa piiripunkti sulgemise kavatsusest Eestile teada andma, kuid siseminister Lauri Läänemetsa (SDE) sõnul ühtegi infot või teavitust selle kohta seni laekunud ei ole. Kui Venemaa tahab tõepoolest piiripunkti remontima hakata, siis praegu, arvestades piiriülese liikluse langust, ongi selleks Läänemetsa sõnul õige aeg. 

Narva piiri sulgemisel läheks tõenäoliselt suurem koormus Lõuna-Eesti piiripunktide peale. Eesti on juba aastaid plaaninud Luhamaa piiripunkti arendada, kuid vähemalt praegu on ehitustööd külmutatud. «Kunagi on plaanis arendustega jätkata, aga 80 protsenti on vähenenud piiriületajate arv. Seega isegi kui voog läheb Soome või Lõuna-Eestisse, siis see pole kaugeltki nii suur kui sõja eel,» rääkis Läänemets.

Samamoodi pole ehitustöödest selgesõnaliselt midagi kuulnud ka politsei- ja piirivalveamet. Senise praktika ja riikide omavahelise kokkuleppe järgi tuleks Venemaal piiriületust mõjutavatest ehitustöödest teada anda ka piirivalvele, täpsustas Eesti piiriesindaja, politseikolonelleitnant Üllar Kustala.

«Praeguseks hetkeks ei ole ühtegi teavitust laekunud ning kuigi võimalikust renoveerimisest on Venemaa ametnikud rääkinud juba pikemalt, siis puudub meil teadmine, kas ja millal töödega alustatakse, mida see endas hõlmab ja kuidas mõjutab piiriületust,» nentis Kustala. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles