Kopli kalmistupargi serval avati taastatud kabel

Uwe Gnadenteich
, ajakirjanik
Copy
P[ha Jüri kabeli avamine.
P[ha Jüri kabeli avamine. Foto: Albert Truuväärt

Tallinna linn taastas Koplis Loodearmee kalmistul asuva Püha Jüri kabeli ja seda ümbritseva memoriaalala.

Vastvalminud kabel avati pidulikult täna, 16. detsembril. «Ajalugu ei ole ainult raamat, mida läbi lugeda ja unustada, vaid inimesed, keda mäletada ja teod, millest õppida. Vabadussõjas võitles eri hinnangutel kuni 50 000 Vene sõdurit ja ohvitseri nii Eesti sõjaväe ridades kui ka Loodearmees. Sadu sõdureid ja ohvitsere autasustati Eesti riiklike aumärkidega, sealhulgas 16 Vabadusristiga. Loodearmee andis olulise panuse Eesti võitu Vabadussõjas,» rääkis linnapea Mihhail Kõlvart avamisel.

1919. aasta lõpus relvitustati Eesti võimude otsusega Loodearmee sõdurid ja ohvitserid ning neist umbes 5000 paigutati sisuliselt koonduslaagrisse. Nälja, epideemia ja külma tagajärjel suri seal mitu tuhat sõdurit. Nende auks avati 1936. aastal Püha Jüri kabel. Kümne aasta pärast kabel hävitati ja põhiikoon rüvetati – seda tulistati, taoti püssipäradega ja torgiti tääkidega.

Aleksandr Wladovsky projekteeritud kabel küll hävitati, kuid selles olnud ikooni haaras üks eestlane kaasa ja toimetas selle Toompeale Aleksandr Nevski katedraali varjule. Ikooni restaureerisid restauraatorid Aleksandr ja Jelena Jurjev 2013. aastal ning siiani asus see Kopli liinide juures Treiali tänaval Püha Nikolause kirikus.

«Täna ei ava me ainult restaureeritud kabelit, vaid taastame ajaloomälu ja õigluse olulisi komponente. Austame inimesi, kes seda väärivad nii oma kaasaegsete kui ka nende järeltulijate ees,» lausus Kõlvart.

Kabel rajati Loodearmee kalmistule arhitekt Aleksandr Vladovski projekti järgi. 1946. aastal hävitas nõukodue võim kalmistu ja kabeli. 1992. aastal püstitasid Eestimaa Vene Muinsuskaitse Seltsi aktivistid hävitatud kalmistu territooriumile mälestuskivi ja istutasid tamme.

Püha Jüri Kabeli taastamise ideed vedas MTÜ Püha Jüri selts, kes tegeles annetuste toel ka projekteerimisega. Ehitusprojekt anti Tallinna linnavaraametile üle detsembris 2021 ning loetud päevad enne Tartu rahu aastapäeva sai kabel juba nurgakivi. Uus kabel rajati võimalikult sarnaselt algsele hoonele.

Kabeli projekteeris AB Ansambel OÜ, ehitus- ja taastamistöid tegid ühiselt Enska ehitus OÜ ja Enska OÜ. Kabelile paigaldati ühes tükis valatud, ligi 3,2 tonni kaaluv kuppel, mille valmistas Eesti ettevõte Geos Nordic OÜ. Ehitustööde kogumaksumus oli 530 000 eurot.

Memoriaalala on edaspidi avatud iga päev kell 7–23. Kabelit saab kasutada üksnes ajaloolis-kultuurilise või religioosse tegevuse läbiviimiseks, selleks tuleb esitada vastav avaldus Põhja-Tallinna valitsusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles