GRAAFIKUD ⟩ Jõudu koguv gripilaine liigub Lõuna-Eestist põhja poole

Kadri Tammepuu
, ajakirjanik
Copy
Tallinna Südalinna kooli reedel peetud traditsioonilisest jõululaadast võtsid loodetavasti osa terved lapsed ja nende vanemad. Gripiviirus armastab rahvarohkeid paiku, sest kiire levik tagab mikroorganismile suurema šansi kauem elus püsida.
Tallinna Südalinna kooli reedel peetud traditsioonilisest jõululaadast võtsid loodetavasti osa terved lapsed ja nende vanemad. Gripiviirus armastab rahvarohkeid paiku, sest kiire levik tagab mikroorganismile suurema šansi kauem elus püsida. Foto: Madis Veltman

Kuigi lastehaiglate EMOde uste taga lookleb järjekord ülemiste hingamisteede viirustega väikelastest ja mõned klassid on jõudnud juba ära käia ka kaugõppel, gripilaine lasteasutustes jõuluvana tulekut ei sega.

Terviseameti gripikeskuse peaspetsialisti Olga Sadikova kinnitusel koguvad viirusnakkused Eestis alles tuure – suuremat hüpet täheldati kuuvahetusel, kui haigete arv kasvas võrreldes varasemate nädalatega 30 protsenti. Massiline grippi haigestumine algas nädal aega hiljem. Gripi teeb teistest viirusnakkustest erinevaks see, et haigust võib põdeda raskelt ja kaua. «Tegelikult on meil praegu tavapärane gripihooaeg, mille oleme vahepeal jõudnud ära unustada. Halb on aga see, et gripp käib nüüd koos koroonaga,» sedastas Sadikova.

Põhjapoolkerale levivad gripitüved sügiseti lõunast. Austraalias kestab külmetushaiguste hooaeg aprillist oktoobrini. Sel aastal langes see kokku koroonapiirangute kaotamisega, mistõttu ennustati rasket gripiaastat. Eelmisel nädalal teadusajakirjas British Medical Journal (BMJ) avaldatud kokkuvõttes tõdeti aga, et kartus ei osutunud tõeks: Austraalia 2022. aasta gripihooaeg kujunes mõõdukaks, haiglaravi vajati vähem kui varasematel tõsistel gripihooaegadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles