Ühendkuningriik teatab uuest suurest suurtükiväepaketist Ukrainale

Copy
Värsked hauad Ukrainas asuvas Bahmutis.
Värsked hauad Ukrainas asuvas Bahmutis. Foto: LIBKOS/Scanpix

Briti peaminister Rishi Sunak kuulutab esmaspäeval Riias toimuval Baltimaade, Põhjamaade ning Hollandi kolleegide kohtumisel välja uue suure suurtükiväepaketi Ukrainale, edastasid meediakanalid.

Sunak saabub esmaspäeval Lätti Ühendekspeditsiooniväe (Joint Expeditionary Force ehk lühidalt JEF) liidrite kohtumisele, et arutada koos kaasliikmetega käimasolevaid jõupingutusi Venemaa agressiooni tõrjumiseks.

Sunak kutsub riigijuhte muu hulgas üles säilitama või tõstma toetust järgmisel aastal toetust Ukrainale.

«Sunak teatab, et Ühendkuningriik tarnib järgmisel aastal sadades tuhandetes ühikutes suurtükiväe laskemoona 250 miljoni naela (304 miljoni USA dollari) suuruse lepingu alusel. See tagab kriitilise tähtsusega laskemoona pideva voo Ukrainasse kogu 2023. aasta jooksul,» edastati peaministri ametkonna avalduses.

«Ühendkuningriik on olnud eeskujuks Ukrainale kaitseabi pakkumisel, mille seas mitme raketisüsteemi ja hiljuti 125 õhutõrjerelva saatmisel. Samuti oleme alates veebruarist tarninud suures koguses laskemoona, mille tarned on otseselt seotud edukate operatsioonidega Ukraina territooriumi tagasivallutamiseks,» jätkati avalduses.

«Ühendkuningriik ja meie Euroopa liitlased on olnud kindlad meie vastuses Venemaa sissetungile Ukrainasse ja me jääme vankumatuks oma ambitsioonides liikuda taas Euroopas rahu poole,» kinnitas Sunak ise.

«Kuid rahu saavutamiseks peame agressiooni ära hoidma ja meie toetus kogu regioonis on ülioluline tagamaks, et suudame vastata kõige tõsisematele ohtudele,» lisas peaminister.

Taani, Eesti, Soome, Islandi, Läti, Leedu, Hollandi, Norra, Rootsi ja Ühendkuningriigi liidrite osalusega kohtumisel esineb kõnega ka Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles