Trump nimetas süüdistusi katseks teda kandideerimast takistada

Copy
USA ekspresident Donald Trump vabariiklaste koosolekul Greenville´is.
USA ekspresident Donald Trump vabariiklaste koosolekul Greenville´is. Foto: JONATHAN DRAKE/Scanpix

USA ekspresident Donald Trump süüdistas esmaspäeval esindajatekoja seadusandjaid, et nad üritavad tema vastu võltssüüdistusi esitades takistada tal uuesti Valgesse Majja kandideerimast.

USA esindajatekoja komitee, mis uuris Trumpi toetajate rünnakut Kapitooliumile, soovitas esmaspäeval esitada ekspresidendi vastu kriminaalsüüdistused. Komitee soovitas ühehäälselt justiitsministeeriumil esitada Trumpile süüdistus mässule õhutamises, ametliku menetluse takistamises, USA valitsuse petmise vandenõus ja valeütluste andmises.

«Juba on esitatud eriti «erapooletud» võltssüüdistused,» ütles Trump postituses oma sotsiaalmeediaplatvormil Truth Social. «Kogu see minu vastutusele võtmine on täpselt nagu kunagi olid tagandamiskatsed – erakondlik katse mind ja vabariiklaste parteid valimisvõitlusest kõrvale jätta,» toonitas Trump.

Komitee ei saa ise süüdistusi esitada, kuid võib anda soovitusi justiitsministeeriumile, kes on määranud erinõuniku uurima Trumpi rolli 6. jaanuaril 2021 toimunud rünnakus Kapitooliumile ja tema katseid pöörata ümber Joe Bideni võiduga lõppenud 2020. aasta presidendivalimiste tulemused.

Komitee on küsitlenud kümneid tunnistajaid ja korraldanud avalikke arutelusid. Komitee kutsus tunnistusi andma ka Trumpi enda, kuid ekspresident keeldus.

Osaluse eest Kapitooliumi ründamises on vahistatud sadu inimesi ja kaks paremäärmusliku rühmituse Oath Keepers liiget mõisteti süüdi mässu õhutamises.

Demokraatliku enamusega esindajatekoda algatas Trumpi suhtes pärast 6. jaanuari rünnakut Kapitooliumile tagandamismenetluse mässu õhutamise eest, kuid senat mõistis ta õigeks.

Trump on teatanud plaanist 2024. aastal uuesti presidendiks kandideerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles