Blinken kavatseb Hiina visiidi ajal rääkida Ukraina sõjast

BNS
Copy
USA välisminister Antony Blinken.
USA välisminister Antony Blinken. Foto: OLIVIER DOULIERY/Scanpix

USA välisminister Antony Blinken räägib oma Hiina visiidi ajal Venemaa sõjast Ukraina vastu, vahendas teisipäeval Ühendriikide välisministeeriumi informatsiooni ukrainlaste uudistekanal Unian.

Reis peaks toimuma 2023. aasta alguses.

USA välisministeeriumi pressiesindaja Ned Price kinnitas pressikonverentsil, et visiidil kerkib päevakorda Venemaa sissetung Ukrainasse. Price tõi välja, et Hiina pretendeerib selles sõjas neutraalsusele ja on säilitanud tihedad suhted Venemaaga.

Samas rõhutas Price, et USA hoiatas Pekingit Venemaale sõjalise toetuse andmise või Ukraina vastase agressiooni tõttu kehtestatud sanktsioonidest möödahiilimisele kaasaaitamise eest.

«Jälgime Pekingi tegevust selles konkreetses valdkonnas väga tähelepanelikult. USA loodab, et Hiina kasutab oma mõjuvõimu Venemaaga, et aidata sõda peatada,» ütles ministeeriumi kõneisik.

«USA ja teised riigid ootavad, et Hiina ÜRO Julgeolekunõukogu liikmena tõesti usub ja tegelikult peab kinni põhimõtetest, mis on olnud Hiina välispoliitika keskmes aastakümneid – iseseisvus, territoriaalne terviklikkus ja suveräänsus,» toonitas Price.

Venemaa ja Hiina korraldavad 21.-27. detsembrini Ida-Hiina merel raketi- ja suurtükilaskmisega laevastikuõppuse, teatas esmaspäeval Venemaa kaitseministeerium.

«Vaikse ookeani laevastiku sõjalaevade üksus läks Vladivostokist merele, et osaleda Vene-Hiina ühisel laevastikuõppusel Merekoostöö-2022, mis toimub 21.-27. detsembrini Ida-Hiina merel,» ütles ministeerium avalduses.

Vene sõjaväelaste teatel on õppuse aktiivse osa ajal kavas ühised raketi- ja suurtükilaskmised ja ühised allveelaevavastased operatsioonid koos relvade praktilise kasutamisega.

Esimesed Venemaa ja Hiina laevastiku manöövrid toimusid Shanghai Koostööorganisatsiooni laevastikuõppuste raames 2005. aasta augustis Kollasel merel.

Alates 2012. aastast on väljaspool Shanghai Koostööorganisatsiooni raamistikku toimunud iga aasta laevastikuõppus Merekoostöö, mille eesmärk on tugevdada Venemaa ja Hiina lahinguvõimet seista ühiselt vastu merelt ähvardavatele ohtudele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles