Riigikohus jättis suurema osa Tarandi kohtukuludest EKRE maksta (3)

BNS
Copy
EKRE meeleavaldusel Riigikogu ees 26. novembril 2018 arenes sõnasõda sõnaõiguse üle füüsiliseks kallaletungiks eroparlamendisaadik Indrek Tarandile.
EKRE meeleavaldusel Riigikogu ees 26. novembril 2018 arenes sõnasõda sõnaõiguse üle füüsiliseks kallaletungiks eroparlamendisaadik Indrek Tarandile. Foto: Tairo Lutter

Riigikogus tühistas teisipäeval Tallinna ringkonnakohtu otsuse Indrek Tarandi ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) vaidluses menetluskulude jaotuse kohta ning mõistis EKRE-lt Tarandi kasuks välja ligi 16 000 eurot.

Riigikohus jättis Indrek Tarandi menetluskuludest kõigis kohtuastmetes 80 protsenti EKRE kanda ja mõistis EKRE-lt Tarandi kasuks välja 15 948 eurot kõigis kohtuastmetes kantud menetluskulude katteks. EKRE peab riigikohtu otsuse järgi enda kohtukulud ise maksma.

Riigikohus märkis, et kui hagi rahuldatakse ülekaalukas osas ja hageja saavutab kohtus sisuliselt soovitud tulemuse, siis peaks see väljenduma ka menetluskulude jaotuses. «Kui hageja menetluskulud jäävad niisuguses olukorras täielikult või suures osas tema enda kanda, pannakse talle sellega märkimisväärne rahaline koormus, mis muudab tema õiguste kohtuliku kaitse osaliselt illusoorseks ja võib heidutada edaspidi oma õigustele kaitset otsimast,» märkis riigikohus.

Samuti selgitas riigikohus, et ebaõigete faktiväidete ümberlükkamise nõuete puhul saab kohus menetluskulude jaotamisel arvestada nii väidete arvu kui ka nende sisulist tähendust hageja jaoks, samuti hagi rahuldamise viisi. Näiteks kui hageja on nõudnud kõigi valeväidete ümberlükkamist eri meediakanalites, aga kostjat kohustatakse kõiki väiteid ümber lükkama ainult osas kanalitest, siis on hageja üldjoontes oma eesmärgi ikkagi saavutanud.

Hagi esitati pea kolm aastat tagasi

Indrek Tarand esitas 2019. aasta veebruaris Harju maakohtule hagi EKRE vastu ebaõigete andmete ümberlükkamiseks, kahju tekitava tegevuse lõpetamiseks ning mittevaralise kahju hüvitamiseks.

Tarandi avalduse kohaselt avaldasid EKRE juhatuse liikmed 2018. aasta 26. novembril Tallinnas Toompeal Lossi platsil EKRE korraldatud avalikul koosolekul ja selle järel meediakanalite ning veebiportaalide kaudu Tarandi kohta ebaõigeid faktiväiteid ja ebakohaseid väärtushinnanguid.

EKRE korraldatud ÜRO globaalse ränderaamistikuga liitumise vastasel meeleavaldusel haaras Tarand mikrofoni enda kätte ja püüdis sõna võtta. Ta lükati aga kõnepoodiumilt alla, tõugati pikali ning mõned meeleavaldajad lõid teda jalaga. Seejärel toimetas turvamees Tarandi piketikohast eemale, sinna, kus seisis politseinik.

Indrek Tarandi väitel avaldas EKRE tema kohta koosoleku toimumise ajal ja selle järel ebaõigeid andmeid nagu oleks Tarand olnud koosolekul alkoholi- või muus joobes. Samuti väitis EKRE, et Tarand tungis koosolekul kallale korraldajatele ja laamendas, pani koosolekul toime varguse ja takistas EKRE sõnavabadust.

Ringkonnakohus otsustas teisiti

Harju maakohus rahuldas mullu 21. juuni otsusega Tarandi hagi ja kohustas EKREt esitama hiljemalt teisel tööpäeval pärast otsuse jõustumist omal kulul ebaõigete andmete ümberlükkamise avalduse ASile Postimees Grupp, AS-le Ekspress Meedia ja Eesti Rahvusringhäälingule, samuti lükkama ebaõiged andmed ümber veebiportaalis Uued Uudised.

Lisaks mõistis kohus EKRE-lt Tarandi kasuks välja mittevaralise kahju hüvitise 3000 eurot. Menetluskulud jättis maakohus EKRE kanda ja mõistis EKRE-lt Tarandi kasuks välja menetluskuludena 13 565 eurot.

EKRE kaebas maakohtu otsuse edasi Tallinna ringkonnakohtusse. Ringkonnakohus tühistas maakohtu otsuse osaliselt. Kuna väide, et Indrek Tarand pani toime varguse, oli esitatud ainult Martin Helme Facebooki kontol, ei pidanud ringkonnakohus mõistlikuks kohustada EKREt selle ümberlükkamiseks esitama avaldust meediaväljaannetele.

Ühtlasi muutis ringkonnakohus menetluskulude jaotust ja jättis menetluskulud poolte endi kanda. Indrek Tarand kaebus ringkonnakohtu otsuse edasi riigikohtusse.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles