USA suurendab Balti riikidele eraldatavat julgeolekuabi: tegemist märkimisväärse hüppega

Ingrid Landeiro
, ajakirjanik
Copy
Foto: Kaitseministeerium

Europarlamendi saadik Riho Terras (Isamaa) andis ühismeedia vahendusel teada, et USA Kongress suurendab Balti riikidele eraldatavat julgeolekuabi 225 miljoni dollarini. 

Kuna 2022. aastaks oli ette nähtud 180 miljoni dollari suurune julgeolekuabi Eestile, Lätile ja Leedule, on Terrase sõnul tegemist märkimisväärse hüppega. 

«USA toetus NATO idatiiva liitlastele on ülioluline meie julgeolekuks ja kaitsekoostööks! Koos üldise hinnataseme tõusuga on tõusnud ka relvastuse hinnad ning hindu kergitab veelgi järsult kasvanud nõudlust, mis on tingitud Venemaa alustatud sõjast Ukrainas. Seega on USA täiendav tugi hädavajalik,» selgitas Terras

Terrase hinnangul on just tänu USA julgeolekuabile suutnud Eesti, Läti ja Leedu mitmed oma sõjalise taristu ja võimearenduse projektid planeeritust kiiremini ellu viia.

Tema sõnul on peamine fookus olnud erioperatsioonide, õhukaitse, laskemoonavarude ja mereolukorrateadlikkuse valdkondadel. Uue prioriteedina soovivad Balti riigid USA toetusel ühiselt välja arendada pikamaa kaudtule võimekuse.

Lisaks USA julgeolekuabile on tunduvalt suurenenud ka Ühendriikide relvajõudude kohalolek Läänemere piirkonnas.

«USA tugevdus meie regioonile tervikuna hõlmab F-35 hävitajaid, AH-64 ründekoptereid, Patriot õhutõrjesedameid ja maaväeüksuste saatmist Läänemere piirkonda. Vahetult pärast sõjategevuse intensiivistumist Ukrainas jõudsid Ämari lennubaasi kolm USA varghävitajat F-35 ja teised lennuvahendid,» loetles Terras Facebooki postituses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles