Afganistanis langenud brittide nimed avalikustati

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Langenud Briti sõjaväelased: (ülemises reas vasakult) seersant Nigel Coupe, kapral Jake Hartley, reamees Anthony Frampton, (all vasakult) reamees Christopher Kershaw, reamees  Daniel Wade ja reamees Daniel Wilford.
Langenud Briti sõjaväelased: (ülemises reas vasakult) seersant Nigel Coupe, kapral Jake Hartley, reamees Anthony Frampton, (all vasakult) reamees Christopher Kershaw, reamees Daniel Wade ja reamees Daniel Wilford. Foto: SCANPIX

Üleeile Lõuna-Afganistanis Helmandi provintsis pommi otsa sõitnud jalaväe lahingumasinas Warrior langenud Briti sõjaväelaste nimed tehti täna teatavaks, kirjutab BBC.


Surmasaanuteks olid 20-aastane kapral Jake Hartley, 20-aastane reamees Anthony Frampton, 19-aastane reamees Christopher Kershaw, 20-aastane reamees Daniel Wade, 21-aastane reamees Daniel Wilford ja 33-aastane seersant Nigel Coupe.

Tänase ajalehe Times kohaselt olid need mehed teenistust Afganistanis alustanud alles paari nädala eest. Intsident juhtus Helmandi provintsi idaosas, kui Briti kaitseväelased kahes Warriori lahingumasinas õhtuhämaruses rutiinsesse patrulli sõitsid.

Ootamatult plahvatas ühe Warriori all pomm. Lahingumasin süttis põlema ning järjest hakkas plahvatama selles olnud laskemoon, muutes tulepõrgu veelgi suuremaks.

Timesi kaitsekorrespondendi Deborah Haynesi sõnul polnud kuuel sõidukis viibinud mehel lootustki eluga pääseda. Masin lõõmas intensiivsusega, mis ei välistanud mitte ainult selle, et teises Warrioris sõitnud sõdurid saanuks tulla kaasvõitlejatele appi, vaid ei lasknud ka veel tunde hiljem sealt surnukehi välja tuua.

Alles järgmisel hommikul said päästjad hakata ettevaatlikult lahingumasina vrakile lähenema. Nende töö muutis raskemaks oht, et Warriori lõhki rebinud ja selles viibinud sõdurid tapnud pommi läheduses võis leiduda veel lõhkekehi.

See oli esimene kord, kui Warrior pommiplahvatuses täielikult hävines ja kõik selles olnud hukkusid. Nagu märkis Haynes, on 1980ndail kasutusele võetud Warrior mõeldud kasutamiseks konventsionaalses sõjas ega ole ehitatud talumaks isevalmistatud pomme, mis on Afganistani suurim oht. Selle masina kõlbulikkus taoliseks konfliktideks tõstatus Suurbritannias esimest korda päevakorrale aastal 2007, kui Iraagis pommi otsa sõitnud Warrioris langes neli sõdurit. Timesi andmeil viidi lahingumasina riismed eile õhtul Camp Bastioni baasi põhjalikumaks juurdluseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles