President muutis poliitikute pühad ärevaks (2)

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Nii nagu poliitikud kolmapäeval kartsid, jättiski president Karis perehüvitiste seaduse välja kuulutamata.
Nii nagu poliitikud kolmapäeval kartsid, jättiski president Karis perehüvitiste seaduse välja kuulutamata. Foto: Madis Veltman

Seni veidi enam kui aasta jooksul presidendiametis suurematest konfliktidest hoidunud Alar Karis ajas jõulude eel poliitelu korralikult keema, kui jättis välja kuulutamata perehüvitiste tõstmise seaduse.

Et Karis on oma hoiakud ja rõhuasetused muutnud presidendiaja vaoshoituma algusega võrreldes otsekohesemaks, ilmnes ehk esimest korda tõsisemalt juba novembri lõpus. Riigikogu valimisi välja kuulutades hoiatas ta selle eest, et valimised võivad kujuneda kahe populaarsema partei, Reformierakonna ja EKRE piigiristamiseks. Nüüd kasutas Karis ühte vähestest presidendi käes olevatest praktilistest hoobadest poliitellu sekkumisel ning jättis välja kuulutamata senist poliitaastat igas mõttes domineerinud perehüvitiste tõstmise seaduse.

Esimene põhjus oli normitehniline ja puudutab lõiku, kus pannakse paika perehüvitise maksmine ja elatise küsimus. «Loetakse, et lapse vajadused saab rahuldada kogu lapsetoetuse arvel ja poole lasterikka pere toetuse arvel, mis on jagatud võrdselt toetust saava pere kõigi laste vahel. Eeldatakse, et lasterikka pere toetust arvestatakse elatise väljamõistmisel ainult juhul, kui seda makstakse ühiste laste eest,» seisis seaduses.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles