TAUST ⟩ Iseõppinud toidumeister tõmbab rahva kodutallu

Priit Pullerits
, vanemtoimetaja
Copy
Pärna talus rukkitäisterajahust, juuretise baasil küpsetatud leivapätsid, millele on valge jahuga tehtud viljapeamuster, ja omatehtud mahlane suitsusink.
Pärna talus rukkitäisterajahust, juuretise baasil küpsetatud leivapätsid, millele on valge jahuga tehtud viljapeamuster, ja omatehtud mahlane suitsusink. Foto: Kristjan Teedema

Täna, kaks-kolm tundi pärast keskööd, ajas Maario Saag koos ema ja isaga end maast lahti.

«Peab tegutsema. Muud üle ei jää,» kostab ta.

Soolas olnud värske Eesti liha tuli panna suitsuahju.

Sest täna õhtupoolikul kella viieks peab suitsusink saama küpseks. Ja ahjust peavad tulema soojad rukkitäisterajahust, juuretise baasil leivad. Sellised, mille kohta Kersti Kaljulaid, kui ta tegutses veel Kadrioru lossis, oli ühel laadal öelnud: «Teil on väga ilus leib.» Presidendi ilumeelt puudutas pätsile valge jahuga tehtud viljapeamuster.

Täna, jõululaupäeva eelõhtul, lööb Pärna talu Tartu lähedal Lange motokeskuse kõrval oma aia väravad ja aidauksed kõigile huvilistele valla. Nagu on löönud igal reedel pärast töönädala lõppu, ainult et seekord on kõik, mis otse ahjust tuleb, mõeldud jõululauale.

Parkimisplats talu ees oli külaliste vastuvõtuks juba aegsasti sulalumest tühjaks lükatud. Teisipäeval käis seal lõunasöögiga saabuvaid jõule tähistamas umbes kolmkümmend külalist Eesti Maaülikoolist. Aga kord vabariigi aastapäeva puhul saabus rahvast nii palju, et enamik ei mahtunud parklasse äragi. Autode rivi ulatus maanteeni. Pärna talu eest on sinna kolmsada, kui mitte nelisada meetrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles