Fidži parlament kinnitas Rabuka peaministriks

Copy
Sitiveni Rabuka.
Sitiveni Rabuka. Foto: Stringer/Scanpix

Endine sõjaväelane Sitiveni Rabuka kinnitati laupäeval Fidži peaministriks pärast seda, kui ta oli lahkuvat valitsust süüdistanud "hirmu ja kaose" õhutamises, mis takistas tema võimulenaasmist.

Rabuka vahetab välja imposantse Frank Bainimarama, kes kukutas valitsuse 2006. aasta sõjaväelise riigipöördega ja sai aasta hiljem riigi peaministriks.

Praegu juba 74-aastane Rabuka ütles, et tunneb peaministriks saades «austust ja alandlikkust».

Parlamendispiikri Naiqama Lalabalav kinnitisel võitis kahekordne riigipöördejuht ja endine peaminister parlamendis toimunud salajasel hääletusel napilt Bainimaramat 28 poolthäälega 27 vastu.

Euroopa Liidu Vaikse ookeani regiooni suursaadik Sujiro Seam edastas Rabukale õnnitlused vahetult pärast teadet tema valitsusjuhiks saamisest.

Suva tänavatele oli toodud sõjavägi abiks korda tagama, sest peljati valimisjärgseid rahvarahutusi.

Fidži opositsioon süüdistas valitsust varem päeval «hirmu ja kaose» külvamises, et püsida võimul, kui sõjavägi on asunud pealinna Suva tänavatele.

Uudisteagentuuri AFP reporter kinnitas, et päev pärast seda kui peaminister Bainimarama kutsus sõjaväe valimiste järel appi «seadust ja korda» tagama, on olnud näha patrullimas üksikuid sõjaväeautosid.

Muidu paistis reedel riigis kõik rahulik ja inimesed käisid veel viimaseid jõuluoste tegemas.

Nii Bainimarama erakond kui ka kahekordse riigipööraja Sitiveni «Rambo» Rabuka juhitav koalitsioon sai 55-kohalises parlamendis 26 kohta. Kaalukeeleks said sotsiaaldemokraadid, kellel on parlamendis kolm kohta.

Fidži opositsioon jõudis teisipäeval leppeni moodustada uus koalitsioonivalitsus. See tähendas lõppu Bainimarama 16-aastasele valitsusajale saareriigis.

Sotsiaaldemokraatlik Liberaalne Partei teatas, et selle juhatus hääletas koalitsiooniga liitumise poolt tulemusega 16-14. Bainimarama liitlased üüritasid parlamendiistungit edasi lükata. Põhjusena saata sõjavägi julgeolekut tagama nimetas Bainimarama alusetuid teateid valimisjärgsest etnilisest vägivallast.

Fidži sõjaväel on laialdased õigused sekkuda poliitikasse ning viimase 35 aasta jooksul on toimunud neli riigipööret.

Paljud fidžilased on pelgavad, et valitsuse väited etnilisest vägivallast ja sõjaväe appi kutsumine võib kujuneda «hiiliva riigipöörde» ettekäändeks.

Austraalia kutsus oma kümneid tuhandeid Fidžil suvepuhkust veetvaid kodanikke eemale hoidma valimisjärgsetest demonstratsioonidest, meeleavaldustest ja rahvakogunemistest.

Rabuka kritiseeris reedel valitsust väite eest, et valimiste järel on süvenenud rassism, öeldes, et valitsus «külvab hirmu ja kaost». Enam kui 300-st saarest koosneval Fidžil on suur indo-fidži vähemus ning varem on etniline vägivald suureks probleemiks olnud.

Väikese Sotsiaaldemokraatliku Liberaalse Partei liikmetele avaldati vahepeal väidetavalt tugevat survet, et nad muudaksid meelt ning asuksid toetama Bainimaramat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles