Rootsi kaitsevägi tunnistas üles: vedasime Estonial rohkem tehnikat, kui ütlesime (11)

Tarvo Madsen
, ajakirjanik
Copy
Parvlaev Estonia sadamas.
Parvlaev Estonia sadamas. Foto: Ly Menov

Rootsi väljaanne Afton­bladet kirjutas, et Rootsi kaitsevägi vedas parvlaev Estonial rohkem sõjalist tehnikat, kui varem öeldi. Info tuli välja, kui Rootsis õnnetust uuriv ohutusjuurdluse keskus (SHK) intervjueeris kaitsejõudude esindajaid.

SHK juht Jonas Bäckstrand sõnas Aftonbladetile, et kaitsejõudude esindajatele esitati mitmeid küsimusi, et saada vastuseid aastakümneid õhus olnud kahtlustele. Mõned küsimused puudutasid sõjatehnika vedu Estonial.

Varem on Rootsi kaitsevägi öelnud, et Estonial toimus kaks vedu: 14. ja 20. septembril. Nüüd tunnistati SHK-le, et selliseid vedusid toimus veel. «Me viisime läbi intervjuusid kaitseväe esindajatega – nii nendega, kes on veel tööl, kui ka nendega, kes enam kaitseväes ei ole. Saadud info näitab, et minevikus oli veel mitu vedu ning nad tunnistavad seda,» ütles Bäck­strand väljaandele.

Kaitsevägi kinnitas Rootsi uudisteagentuurile TT, et lisaks juba välja öeldud vedudele toimus Estonial «käputäis» vedusid täpsustamata ajal, kuid mitte septembris ega õnnetuseööl. Kolonel Anders Stach sõnas, et ei saa täpsemalt arvudest ega ajast rääkida.

Ta ütles, et transporditi tehnilisi vahendeid koos dokumentatsiooniga, kuid mitte relvi ega laskemoona. SHK-le tunnistati, et tehnikat transporditi tsiviilsõidukitega. Stach ütles TT-le, et selle põhjustest ta rääkida ei saa, nagu ka sellest, miks Rootsi kaitsejõud nii kaua ootasid, et vedudest avalikkusele rääkida. Lisaks tunnistas kaitseväe esindaja, et toonane toll vaatles tehnika importi vaid piiratud mahus. Ta rõhutas nüüd, et kaitsejõududele on väga oluline panustada uurimismeeskonna töösse.

Kommentaarid (11)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles