FOTOD JA VIDEO ⟩ Viimasel jõulupäeval täitsid Valaste joa kohal taevast virmalised (1)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy

Hobifotograaf Sergei Listov käis eile Valaste joal virmalisi filmimas. Videolt on näha virmalisi kella 18 kuni 22ni. Sel aastal on Listov virmalisi jahtinud mitu korda, kuid seekord oli haruldane see, et tipphetkel sai neid ka palja silmaga näha. 

«See on juba vist neljas kord aasta jooksul, kui mul õnnestus neid jäädvustada. Aga eile oli see nähtus eriti vapustav ja isegi palja silmaga tipphetkel nähtav,» rääkis Listov Postimehele. «Reeglina ei näe neid oma silmaga, vaid ainult kaamera objektiivist.»

Just sellel kaadril on hetk, kus taevas täitus virmalistega, mida oli ka palja silmaga näha:

Virmalised 26. detsembril.
Virmalised 26. detsembril. Foto: Sergei Listov

«Reeglina meenutavad virmalised nagu kuma linna kohal,» kirjeldas Listov. «No ikka oli suur rõõm,» oli ta eilse nähtusega rahul.

Listov tõmbas virmalistejahiks aasta alguses alla ka ühe rakenduse, mis annab teada virmaliste nägemise võimalusest. «Tegelikult olen neid passimas käinud palju rohkem, kui olen neid näinud. Ennustused ei lähe alati täppi. Eile aga läks väga täppi. See on tõesti suur töövõit mulle minu hobiga,» rääkis Listov. 

Ta rõhutas, et virmalisi ei ole Eestis kerge pildile püüda. «Need ei ole nii intensiivsed siin,» selgitas Listov. Samuti peab olema korralik kaamera – näiteks eile üritas ta pilti teha ka oma mobiiltelefoniga (Samsung Galaxy S22 Ultra), kuid sellega ei tulnud midagi välja. Peegelkaameraga aga jäi kogu ilu ilusti peale. 

Listovi sõnul peab virmalisi püüdev fotograaf kannatlik olema, sest näiteks tunnisest filmimisest saab hiljem videoks 5–7 sekundit. «Kui tähelepanelikult vaadata, siis mõned kaadrid korduvad, jooksevad vastassuunas horisontaalselt pööratuna. Kui lihtsalt vaadata seda ilu, siis seda võib-olla ei märka. Aga see on tehtud selleks, et video oleks pikem ja kõike jõuaks nautida. Originaalis oli filmitud umbes 15 sekundit videot, mis võttiski aega kella 18 kuni 22-ni,» rääkis Listov. 

Virmalised ehk põhjavalgus on atmosfääri ülakihtides esinev optiline nähtus, mille põhjustavad päikesetuule kokkupõrked Maa atmosfääri osakestega. Eestis on põhjanaabritega võrreldes virmaliste valgus võrdlemisi nõrk, kuid vaadeldav. Parimaks vaateks tuleb leida avar valgusreostuseta koht, näiteks veekogu ääres või kõrgendikul, kus näeb põhja poole horisondile. Parim aeg virmaliste vaatamiseks on tavaliselt sügis, sest siis on õhtud pimedad ja lumi pole veel maha sadanud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles