Tallinnas tõuseb lasteaia toidukulu piirmäär ja koolilõuna toetus

Postimees
Copy
Koolilõuna.
Koolilõuna. Foto: Toomas Huik

2023. aastast kasvab Tallinnas lasteaedade toidukulu katmise piirmäär 50 protsenti ning õpilaste koolilõuna maksumus seniselt 1,56 eurolt 1,80 eurole päevas. Nii põhikooli- kui ka gümnaasiumiõpilastele on Tallinnas koolilõuna jätkuvalt tasuta.

 

Tallinna linnavalitsus kinnitas järgmisest aastast koolieelsete lasteasutuste toidukulu katmise piirmääraks sõimerühmaealisel lapsel 2,70 ja lasteaiarühmaealisel lapsel 3,00 eurot päevas. Tallinna munitsipaalüldhariduskoolide ja Kopli ametikooli õpilaste koolilõuna maksumuseks on uuel aastal 1,80 eurot päevas.

Abilinnapea Vadim Belobrovtsevi sõnul soovib linn toetada kiire hinnatõusu tingimustes linlaste toimetulekut. «iimase 1,5 aasta jooksul on kasvanud kõigi toorainete hinnad ning selleks, et tagada maitsev ja mitmekülgne toidukord nii lasteaias kui ka kooliskäivale lapsele, suurendame uuest aastast toetust koolitoidule ning lasteaia toidukulu piirmäära, et hinnatõusudest tingitud toidu päevamaksumus vastaks praegustele hindadele,» märkis Belobrovtsev. «Ehkki toetust koolilõunale tõstsime ka tänavu septembris, siis paraku ei ole see ka piisav, et üha kallineva tooraine hindade juures kvaliteetset toitu pakkuda. Seega tõuseb linnapoolne toetus koolilõunale uuest aastast 80 sendini, mis on peaaegu sama suur riigipoolse 1-eurose toetusega.»

Koolilõuna maksumusega kaetakse 2022/2023. õppeaastal 46 706 õpilase koolilõuna kulud. Koolilõuna toitlustusteenuse osutaja kasutab toetuse vahendeid vähemalt 70% ulatuses toidu ostmiseks ja kuni 30% ulatuses toitlustamise korraldamiseks. Lisaks riigi toetusele on koolilõuna kulude katteks linna eelarves täiendavalt 6,4 miljonit eurot.

Laste toidukulude katmiseks vajalikud täiendavad vahendid summas 3,14 miljonit eurot on samuti ette nähtud Tallinna linna 2023. aasta eelarves.

Tallinna lastele on lasteaiatoit vastavalt linnavalitsuse kehtestatud piirmäära ulatuses tasuta, juhul kui lasteaia kinnitatud toidu päevamaksumus on piirmäärast suurem, siis katab selle vahe lapsevanem igakuise arve alusel, mis esitatakse arvestuskuule järgneval kuul.

Lasteaia toiduraha päevamaksumuse kinnitab iga lasteaed ise hoolekogu ettepanekul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles