Polnud vett, sööta ega varjualust: amet päästis lambad hooletu kasvataja käest

Postimees
Copy
Lambad. Foto on illustratiivne!
Lambad. Foto on illustratiivne! Foto: Arvo Meeks

Põllumajandus- ja toiduamet päästis Harjumaal Harku vallas lambad, kelle omanik oli nad ilma jätnud joogiveest, igapäevasest hoolest, varjumisvõimalusest ja söödast. 

Põllumajandus- ja toiduameti põhja regiooni juhataja Vladimir Vahesaare sõnul sai amet vihje, et loomaomanik ei täida oma kohust ega hoolitse lammaste eest. «Ametile kirjeldati, et lambad on juba pikemat aega hooletusse jäetud. Seetõttu otsustasime olukorda kontrollida,» selgitas Vahesaar.

«Tuvastati, et lammastel puudus joogivesi, sööt ja nõuetele vastav ruum, kuhu varjuda. Kinnistul oli küll kolm rulooni heina, kuid ruloonid olid lahti võtmata. Seetõttu otsustati omanikult lambad loomakaitseseaduse alusel võõrandada ja toimetada turvalisse keskkonda. Lammaste äravõtmine oli möödapääsmatu, sest nende jätmine omaniku juurde oleks ohustanud otseselt nende elu,» selgitas Vahesaar.

Lambad üle vaadanud veterinaari sõnul olid loomad alatoidetud, neil olid parasiidid ja mitu aastat pügamata vildistunud vill.

Ameti teatel on looma äravõtmise põhjuseks tavaliselt see, et loomapidaja ei taga looma baasvajaduste katmist: loomal pole piisavalt sobivat sööta, puudub puhas joogivesi, loom ei saa arstiabi (ja muud hooldust) või ei saa ta piisavalt liikuda.

Looma äravõtmine on äärmuslik meede, mida rakendatakse ainult juhul, kui ameti hinnangul on ohus looma elu või tervis ning seetõttu pole teda võimalik jätta senise omaniku hoolde.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles