GALERII JA VIDEO ⟩ Riina Solman kodutute jõulupuust: kõik ei saa eluga samas tempos kaasa joosta (1)

Nele Kullerkupp
, ajakirjanik
Copy

Oleviste kirikus leidis täna aset juba traditsiooniks kujunenud kodutute jõulupuu. Esmalt pakuti kohaletulnuile kontsert-jumalateenistust, misjärel söödeti kõigil kõhud täis ja jagati toidupakke, mis nälja mõneks ajaks eemale peletavad.

Oleviste Hoolekande juhatuse liige, riigihalduse minister Riina Solman (Isamaa) vaatas põgusalt ajalukku ja tuletas meelde, et sellist suuremat üritust on nüüdseks tehtud 21 aastat, aga see ei ole ainult üks üritus aastas. «Algusaastatel me tegelikult osalesime koos Tallinna linnaga erinevates kodututele suunatud aitamistöödes. Meil on Oleviste Hoolekanne selleks moodustatud, sest mitte kõik ei saa eluga samas tempos kaasa joosta,» nentis Solman.

Kui üldjoontes on abivajajate hulk tema hinnangul püsivalt ühesugune, siis majanduskriiside aeg toob lainetusena puudustkannatavaid inimesi siiski juurde. Viimaseks näiteks peab Solman koroonakriisiga kaasnevaid tagasilööke meie majandusele. «Meil olid majanduspiirangud, me ei saanud ka inimesi kirikusse kutsuda ning neile kontserti pakkuda,» selgitas ta ja jätkas: «Siis inimesed ütlesid, tulles toidupaki järele, et nad tegelikult tahaksid väga jõulumuusikat kuulata. Inimene on ikkagi sotsiaalne olend, ta tahab teist inimest, sest me keegi ei taha olla üksinda – eriti jõulu ajal.»

Küll aga ei lase Solman pead norgu, sest jõudu annab kaaskodanike soov teha head ning olla abiks: «Eesti inimese süda on avatud, ta aitab ja tahab head teha. Seda näitab ka asjaolu, et meil on siin täna väga palju vabatahtlikke,» rõõmustas ta.

Ka Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart (KE) on seda meelt, et avades kaaskodanikele oma südame, saab palju ära teha. «Selliseid üritusi on väga vaja. See on see abi, mida inimesed tunnevad nii emotsionaalselt, kui saavad ka reaalselt kätte. See on ka vajalik signaal ühiskonnale, et vaatamata raskematele aegadele on alati inimestel nii palju ressurssi – emotsionaalset ressurssi – selleks, et teisi toetada ja aidata,» selgitas Kõlvart. Samas tõdeb ta, et neid, kes omal jõul hakkama ei saa, on viimasel ajal palju juurde tulnud. «Kahjuks näeme igapäevaselt, et abivajajate hulk on kasvanud. Kõikide Tallinna linnaosade sotsiaalosakonnad signaliseerivad meile ning seetõttu oleme järgmise aasta eelarves rohkem vahendeid ette näinud selleks, et inimesi toetada,» selgitas linnapea.

Kõlvart avaldas aga lootust, et seni, kuni inimesed suudavad üksteist toetada, saadakse ka üheskoos raskustega hakkama.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles