LUUBI ALL ⟩ Savisaar mängis ajakirjanike närvidel (1)

Priit Pullerits
, vanemtoimetaja
Copy
7. juunil 2013 kutsus toonane president Toomas Hendrik Ilves parlamendierakondade esimehed Kadriorgu, et arutada sisepoliitilist olukorda. Loomulikult sattus ajakirjanike piiramisrõngasse ka Edgar Savisaar.
7. juunil 2013 kutsus toonane president Toomas Hendrik Ilves parlamendierakondade esimehed Kadriorgu, et arutada sisepoliitilist olukorda. Loomulikult sattus ajakirjanike piiramisrõngasse ka Edgar Savisaar. Foto: Mihkel Maripuu

Edgar Savisaar oli poliitik, kes ei armastanud tantsida ajakirjanduse pilli järgi, vaid otsustas ise, kes usutlejaist tema partneriks saab, ning püüdis seejärel ka juhtida, kuhu üheskoos liikumine kulgeb.

Kunagi üheksakümnendatel, Edgar Savisaare hiilgeaegadel Eesti poliitikas, käis riigikogu istungisaalis tuline debatt. Mille üle, seda Eesti Raadio tollane parlamendireporter Gunnar Paal enam ei mäleta. Küll aga on tal meeles, kuidas sel ajal, mil ta tegi istungist otsereportaaži, tõmbas saali tagaotsa vasakus nurgas tema tööruumi ukse ühtäkki lahti Savisaar, teatas, et tahab arutletava teema kohta öelda oma arvamuse, ning võttis Paalilt mikrofoni käest. Poole sõna pealt.

«Ma ehmatasin ära,» tunnistab Paal, nüüdne riigikogu pressinõunik.

Savisaar oli kord varemgi raadioga omatahtsi käitunud. See juhtus 15. mail 1990, mil Interrinne korraldas Toompeal Eesti-vastase massimeeleavalduse. Paal, kel parajasti saateaega polnud, nägi, kuidas Savisaar käis lossis erutunult ringi ja vaatas muudkui aknast välja, mis lossiplatsil toimub. Siis astus ta Paali juurde ja teatas, et tahab eetrisse saada. Paal võttis ühendust raadio tehnilise keskusega, pääseski peagi eetrisse, ütles mõned laused sissejuhatuseks, misjärel Savisaar edastas oma vähem kui minutipikkuses appikutses kuulsad sõnad: «Kordan, Toompead rünnatakse.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles