Keskkonnaministeerium: ilutulestik paiskab õhku kümneid tonne saasta (9)

BNS
Copy
Uuel aastal lastava ilutulestiku suhtes on inimestel vastakad arvamused. Mõnede arvates ei tohiks seda teha, teised aga pooldavad.
Uuel aastal lastava ilutulestiku suhtes on inimestel vastakad arvamused. Mõnede arvates ei tohiks seda teha, teised aga pooldavad. Foto: Arvo Meeks

Igal aastal lasevad Eesti inimesed ilutulestikuga õhku ligi 50 tonni pisiosakesi, mis mõjuvad tervisele sama ohtlikult kui raskemetallid, teatas keskkonnaministeerium.

Ilutulestik heidab õhku suurtes kogustes keskkonda reostavaid saasteaineid, kemikaale ja lõhkeainet. Plahvatuse tagajärjel lendab atmosfääri mitmeid erinevaid metalle – näiteks liitiumi, naatriumi, strontsiumi – ning soolasid ja oksüdeerijaid, mis annavad ilutulestikule vastava värvi ja efekti. Ilutulestikuga kaasneb ka suure koguse kasvuhoonegaaside eraldumine atmosfääri, mis on teatavasti kliimamuutusi kiirendav põhifaktor.

Keemilised ühendid ei kao keskkonnast kuhugi ning läbi atmosfääri ja pinnase leiavad need tee tagasi inimese organismini. Suurim mõju on sissehingatavale õhule ja ka hingamisteedele, kus väheneb hapniku ning suureneb saaste osakaal.

Uusaasta pidustustest jääb maha ka suur hulk prügi – padrunikesti ja pakendeid, mis sisaldavad ohtlikke pürotehniliste ainete jääke. Lisaks kaasneb ilutulestikuga müra- ja valgusreostus, mis külvab paanikat ja hirmu nii kodu- kui metsloomade seas.

«Hoia tervist ja keskkonda, võta uus aasta vastu ilma ilutulestikuta,» soovitas keskkonnaministeerium enda teates.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles