Keskerakonna sisekriis võib tuua suurema pereheitmise

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna juhi Edgar Savisaare valimisreklaam.
Keskerakonna juhi Edgar Savisaare valimisreklaam. Foto: Toomas Huik / Postimees

Ühe Keskerakonna realiikme avaldusega heita välja partei siseopositsiooni tuumikusse kuuluvad Kalle Laanet ja Rainer Vakra algas protsess, millega Edgar Savisaar soovib vabaneda tülikatest kritiseerijatest.

Läinud laupäeval tuli Haapsalus kokku Keskerakonna volikogu, kus parteijuht Edgar Savisaar astus üles üsna keevalise kõnega. Ta nimetas osa saalis istunud parteikaaslastest kaitsepolitsei agentideks ja kihutas saalis viibinuid kahe erakonnakaaslase vastu üles.

«Keskerakonna sisekakluses on mindud selgelt üle piiri. Oleme jõudnud sinnamaani, et Kalle Laanet seletas rahvusringhäälingu saates «Kahekõne», et ainult seni, kuni Keskerakond on võimul Tallinnas, ainult seni püsib ka Savisaar erakonna eesotsas, ning tema, Kalle Laanet, teeb kõik endast oleneva, et Savisaar võimult kukutada, see tähendab loovutada ka Keskerakonna võim Tallinnas,» rääkis Savisaar.

«Laanetiga paras paar on Rainer Vakra. Rääkides Savisaare ja tema toetajate surmaeelsest agooniast, on Vakra avalikult andnud teada, et ta ei kavatsegi tunnustada Keskerakonna liikmete enamuse poliitilist tahet. Ma arvan, et me ei pea kauem erakonna sees pidama agitaatoreid, kelle eesmärgiks on erakonna positsioonide sihilik ja pidev kahjustamine.»

Rünnak siseopositsioonile on viimastel kuudel selgelt tugevnenud. Enne volikogu jõudis Tartumaa Keskerakonna piirkonna juhatuse liige, Keskerakonna volikogu liige Gleeri Paur saata Keskerakonna aukohtule pöördumise kaaluda Laaneti ja Vakra väljaheitmist erakonnast.

Laanetit ja Vakrat tahetakse välja heita seepärast, et nad on kritiseerinud avalikult Savisaare juhtimisstiili ja erakonnale Venemaalt valimisteks raha küsimist.

Keskerakonna siseopositsioon on regulaarselt koos käinud juba kuid. Kui peaks juhtuma, et Laanet ja Vakra välja visatakse, siis käitutakse musketäride põhimõttel «üks kõigi, kõik ühe eest».

Mõnigi riigikogu keskfraktsiooni liige on käinud sõbralikke vestlusi pidamas sotside juures.

Kõige tõenäolisem on siiski uue nn aknaaluse jõu ehk fraktsiooni mittekuuluvate saadikute grupi teke. Keskerakonna riigikogu fraktsioonis on kõikuvaid hääli alla kümne: peale Laaneti ja Vakra riigikogu aseesimees Jüri Ratas, Lembit Kaljuvee, Deniss Boroditš, Inara Luigas, lisaks loodetakse ka sõnaka Aivar Riisalu peale.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles