Kim kutsus üles Põhja-Korea tuumaarsenali hüppeliselt suurendama

Copy
Kim Jong-un järjekordsel relvakatsetusel.
Kim Jong-un järjekordsel relvakatsetusel. Foto: KCNA/Scanpix

Põhja-Korea liider Kim Jong-un kutsus üles suurendama hüppeliselt riigi tuumaarsenali, mille seas uusi võimsaid rakette tuumavastulöökide jaoks, teatas pühapäeval kohalik meedia.

«Võimuerakonna võtmekohtumise lõpus avaldatud raportis kutsus Kim üles riigi tuumaarsenali üha kiirenevas tempos suurendamisele,» vahendas riiklik uudisteagentuur KCNA.

KCNA tõi välja, et riik kavatseb ühtlasi välja arendada uue mandritevahelise ballistiliste rakettide süsteemi, mille põhiülesanne on kiire tuumavastulöök.

«Põhja-Korea on tuumarelvade masstootmisest varemgi rääkinud,» kommenteeris Asani poliitikauuringute instituudi teadur Go Myong-hyun.

«Eesmärgiks on, et kui Põhja-Korea hakkab massiliselt tootma tuumarelvi, siis ei jää Ühendriikidel lõpuks muud valikut, kui Põhja-Koread kunagi tuumariigina tunnustada,» ütles teadlane uudisteagentuurile AFP.

«Kim Jong-uni uusaastasõnum on umbes nagu, et »hakkame tuumarelvadega mängima«,» lisas Go.

Põhja-Korea tulistas pühapäeva hommikul välja järjekordse ballistilise raketi, teatasid Lõuna-Korea sõjaväelased.

Uudisteagentuuri Yonhap informatsiooni kohaselt lasti rakett seekord välja pealinna Pyongyangi Yongseongi piirkonnast.

Põhja-Korea tulistas viimati alles laupäeva hommikul välja kolm ballistilist raketti, mis langesid Jaapani merre.

Sõjalised pinged Korea poolsaarel on sel aastal järsult tõusnud, kuna Põhja-Korea on läbi viinud enneolematult palju relvakatsetusi. Muu hulgas lasi Põhja-Korea eelmisel kuul välja oma kõigi aegade kõige kaasaegsema mandritevahelise ballistilise raketi. Samuti on naabrite seas palju ärevust tekitanud Põhja-Korea viimase aja ettevõtmised droonidega.

President Yoon Suk-yeol ütles neljapäeval, et Lõuna-Korea peab suurendama oma valmisolekut reageerida õhuruumi rikkumistele.

Lõuna-Korea õhuruumi tungis esmaspäeval viis Põhja-Korea drooni, millest üks lendas pealinna Souli lähedale, kuid riigi sõjaväel ei õnnestunud neid hävitajate ja ründekopterite väljasaatmisest hoolimata alla lasta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles