VÄLKVIDEO Stoicescu: Ukrainlased peavad kindlasti Krimmi vabastama

Ulla Länts
, ajakirjanik
Copy

Rahvusvahelise Kaitseuuringute keskusese teadur Kalev Stoicescu ütles Postimehe «Sõjastuudios», et Ukraina jaoks on Krimmi vabastamine kindlasti tähtis, kuna see on nende maa, aga selle hoidmine on kindlasti märgiline ka Putini jaoks. 

Kalev Stoicescu sõnul ei ole oluline asjaolu, et Krimm kingiti Ukrainale 1954. aastal Hruštšovi poolt. Ta lausus, et piirid, mis eksisteerisid 1991. aastal peavad olema taastatud. 

«Mina ütleks, et ukraina peaks vabastama kogu oma territooriumi, aga Krimmi kindlasti, » rääkis Stoicescu, lisades, et kindlasti on Krimm tähtis ka Putini jaoks, sest see on venelaste jaoks ka sümbol kõigele.

«Igasugune kokkulepe, mille tagajärjel Ukraina ei ole enam nendes piirides ja Venemaa saab mistahes tükikese Ukrainast, ei ole vastavuses rahvusvahelise õigusega, sest siis on piirid muudetud jõu meetodil ja rahvusvaheline õigus piiride nihutamist jõu abil ei tunnista.»

Stoicescu ütles, et ei näe siin võimalust, et Ukraina rahuettepanekud, mis lähtuvad rahvusvahelisest õigusest ja Venemaa positsioonid, mis lähtuvad jõupoliitikast, omavahel kuidagi sobituksid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles