Suri Kaitseliidu taasasutaja Jaak Mosin (3)

Postimees
Copy
30.07.1993. Jäägrikompanii ülema asetäitja Jaak Mosin (vasakul) ja ülem Asso Kommer Pullapääl.
30.07.1993. Jäägrikompanii ülema asetäitja Jaak Mosin (vasakul) ja ülem Asso Kommer Pullapääl. Foto: Peeter Langovits

Teisipäeval, Vabadussõjas võidelnute mälestuspäeval, suri Eesti sõjaväelane, Kaitseliidu taasasutaja ja Jäägrikompanii endine ülem Jaak Mosin (19.03.1940 – 03.01.2023).

Eesti Leegioni Sõprade Klubi kinnitas Postimehele, et nende auliige Jaak Mosin lahkus teisipäeval õhtul. Postimehele teadaolevalt suri ta raske haiguse tagajärjel.

1990. aastatel oli Jaak Mosin okupatsioonivastaste põrandaaluste relvaüksuste formeerimise ja Kaitseliidu taaselustamise algatajate hulgas. Mosin oli Kaitseliidu informatsiooniteenistuse ülem (hiljem moodustati teenistusest Kaitseliidu Peastaabi 2. osakond) ja propagandapealik.

Jaak Mosin 2003. aastal, mil möödus 10 aastat jäägrimässust.
Jaak Mosin 2003. aastal, mil möödus 10 aastat jäägrimässust. Foto: Toomas Huik

Mosin oli üks Kuperjanovi pataljoni taasformeerijatest ja Eesti vabatahtlike vanemohvitser Läänemaa Vabatahtlikus Jäägrikompaniis.

Eesti Vabariigi Valitsuse eksiilis on andnud Mosinale maaväe leitnandi, kapteni ja majori sõjaväelise auastme.

1995. aastal karistas Tallinna linnakohus endist jäägriliidrit Mosinat kaheaastase vanglakaristusega kaheaastase katseajaga. Kohus mõistis Mosina süüdi sõjaväelises allumatuses 1993. aasta suvel nn. jäägrikriisi ajal. 

Politsei ja jäägrite relvastatud vastasseisuni viinud kriisi ajal oli Mosin ametlikult Läänemaa Vabatahtliku Jäägrikompanii (LVJ) ülema asetäitja tagala alal. LVJ keeldus tollal allumast armee juhtkonnale ja valitsusele ega soovinud relvi ära anda.

Oma vanaduspõlve veetis Mosin Tenerifel.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles