ESIMESENA EUROOPAS Eesti läheb Venemaa külmutatud varade kallale (6)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Välisminister Urmas Reinsalu välisministeeriumis.
Välisminister Urmas Reinsalu välisministeeriumis. Foto: Madis Veltman

Euroopa Liit on alates Venemaa kallaletungist Ukrainale külmutanud 17 miljardi euro väärtuses oma valduses olevaid Kremli varasid, lisaks on sanktsioonidega külmutatud 300 miljardi euro väärtuses Vene keskpanga välisvaluutareserve. Kuna aga Euroopa Komisjonil ei edene nende varade kasutamise üle otsustamine, haaras Eesti nüüd ohjad ja on ise esimest sammu tegemas.

«Euroopa riigid on andnud Euroopa Komisjonile ülesande leiutada õiguslik skeem, mis aitaks kasutada külmutatud varasid Ukraina abistamiseks ja ülesehitamiseks. Aga selles ei olda veel konsensusele jõutud,» ütles välisminister Urmas Reinsalu (Isamaa).

«Nii me siis valitsuses arutasime ja leidsime, et algatame ise paralleelselt õigusliku konstruktsiooni loomise, mis võimaldaks seda raha kasutada,» rääkis Reinsalu Postimehele. Eesti selline otsus oleks Reinsalu sõnul ka rahvusvahelise õiguse mõttes pretsedent. «Meie samm eeldab eraldi seadusruumi, mida peame looma ja mis oleks eeskujuks teistele liikmesriikidele,» jätkas Reinsalu.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles