INTERVJUU ⟩ Antarktikas lehvib taas Eesti trikoloor

Margus Martin
, ajakirjanik
Copy
Aboa uurimisjaamas lehviv Eesti lipp on ilmselt maailma ühes kaugeimas punktis asuv sinimustvalge trikoloor.
Aboa uurimisjaamas lehviv Eesti lipp on ilmselt maailma ühes kaugeimas punktis asuv sinimustvalge trikoloor. Foto: Erakogu

Ernest Hemingway kuulus ütlus, et igas maailma sadamas võib kohata vähemalt üht eestlast, peab endiselt paika. Postimees võttis ühendust Antarktikas töötava Priit Tisleriga, kes toimetab lõunapolaarjoone taga Soome Aboa teadusjaamas.

Napp suhtlus tsivilisatsioonist tuhandete kilomeetrite kaugusel Kuninganna Maudi maal viibiva kaasmaalasega, kes täidab Aboa asejuhi ülesandeid, toimus elektronposti vahendusel. Internet, rääkimata telefoniühendusest, on sealsetes oludes hüve, mida kuigi hõlpsalt kasutada pole võimalik.

Muu maailmaga aitab ühendust hoida nii raadio- kui ka satelliitside: peamiselt kirjutatakse kas e-kirju või saadetakse läbi WhatsAppi rakenduse sõnumeid. «WhatsAppi kasutame üksnes tekstisõnumite ja väiksemate piltide saatmiseks, helistamiseks seda ei kasuta – lihtsalt satelliidiühendus ei võimalda siin sellist luksust nagu ka Facebooki, Instagrami, netis surfamist ja muud. Kes nendeta elada ei saa, ei saa siin ka suure tõenäosusega hakkama,» selgitas Tisler.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles