Zelenskõi sõnul viidi kaitsekoostöö partneritega uuele tasemele (5)

BNS
Copy
Bradley töös Süürias asuvas Deir Ezzori provintsis.
Bradley töös Süürias asuvas Deir Ezzori provintsis. Foto: Delil Souleiman/Scanpix

Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi teatel viidi kaitsekoostöö partneritega uuele tasemele, edastas reedel ukrainlaste uudistekanal Unian.

Riigipea sõnul kuulutati reedel välja uus ja "väga võimas" USA sõjalise toetuse pakett Ukrainale.

"Esmakordselt saab Ukraina Ühendriikidest soomukid Bradley ja õhutõrjeraketipatarei Patriot annab Saksamaa," rääkis president.

"Nüüd on meie sõduritel veelgi rohkem relvi, varustust, mürske ja kaitsesüsteeme. Selle tõttu oleme palju paremini valmis Venemaa mistahes eskalatsiooniplaanideks ja terroririigi rünnakuteks," kiitis president.

"Esimest korda saame Bradley soomukeid – just seda vajame. Uusi relvi ja mürske. Eelkõige uued täppisjuhitavad raketid ja uued droonid. See on õigeaegne ja tugev abi. Selle toetuspaketi kogusumma on peaaegu kolm miljardit dollarit," sõnas Zelenskõi.

Ukraina riigipea tänas USA presidenti Joe Bidenit, kongresmene ja kõiki ameeriklasi abi eest.

Zelenskõi sõnul tegi ka Saksamaa olulise sammu edasi mitte ainult Ukraina, vaid kogu Euroopa julgeoleku tugevdamisel.

"Meie õhutõrje tugevdamine on otsene deeskalatsioonitöö siin ja praegu," ütles Zelenskõi ja tänas Saksamaa kantslerit Olaf Scholzi otsuse eest varustada Ukraina õhutõrjesüsteemiga Patriot.

Zelenskõi märkis, et mida vähem on Venemaal võimekust rahumeelseid linnu terroriseerida, siis seda väiksem on ka okupantide üldine agressioonipotentsiaal.

USA presidendi Joe Bideni administratsioon teatas varem päeval kolme miljardi dollari suurusest sõjalisest abist Ukrainale, edastasid uudisteagentuurid AFP ja Unian.

Valge Maja teatel sisaldab pakett jalaväe lahingumasinaid Bradley.

Valge Maja pressiesindaja Karine Jean-Pierre ütles, et abi hõlmab ka liikurhaubitsaid. Pentagon peaks abipaketi sisu hiljem täpsustama.

Paketist 225 miljonit dollarit on ette nähtud Ukraina relvajõudude moderniseerimiseks ja sõjaliste võimekuse pikaajaliseks arendamiseks.

Ukraina presidendikantselei juht Andri Jermaki sõnul edastab USA järgmise abipaketi raames Ukrainale ka mitmikraketisüsteeme HIMARS, soomusmasinaid MRAP ja õhutõrjerakette Sea Sparrow.

Saksamaa tarnib Ukrainale tulevatel nädalatel umbes 40 soomukit Marder, mis on osa uuest Ühendriikidega koordineeritud abist, teatas reedel valitsuse kõneisik.

Biden ja Scholz teatasid juba neljapäeval, et mõlemad riigid saadavad Ukrainale Vene invasiooni tõrjumiseks võimsa relvastusega jalaväe lahingumasinad.

Saksa valitsuse kõneisik Steffen Hebestreit kinnitas reedel, et Ukrainale saadetakse 40 Marderit ehk piisavalt ühe pataljoni relvastamiseks.

Saksamaa teatas ühtlasi, et saadab Ukrainale USA eeskujul õhutõrjesüsteeme Patriot.

Vene saatkond Berliinis mõistis relvatarned reedel hukka ja nimetas seda "järjekordseks sammuks Ukraina sõja eskaleerimise suunas".

"On iseäranis küüniline, et see otsus tehti veidi enne õigeusu jõule, kui Vene president oli teatanud ühepoolsest relvarahust," öeldi teates.

Ukraina on pikka aega palunud lääneriikidelt tungivalt raskerelvastust, sealhulgas tanke, mis aitaks neil liikuda Vene agressori vastu pealetungile. Seni on lääneriigid olnud tõrksad seda tegema, viidates kartusele saada tõmmatud sõtta või provotseerimast Venemaad.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles