Brasiilia politsei võttis rahvahulgalt valitsushooned tagasi

Copy
Politseinikud presidendipaleed kaitsmas.
Politseinikud presidendipaleed kaitsmas. Foto: TON MOLINA/Scanpix

Brasiilia julgeolekujõud võtsid pühapäeval ekspresidendi Jair Bolsonaro toetajatelt tagasi kongressihoone ja teised valitsusasutused pärast seda, kui sajad protestijad jõuga hooned hõivasid, teatasid telekanal CNN, uudisteagentuur AFP ja ajaleht New York Times.

Viimastel andmetel on kord taastatud ka presidendipalees ja ülemkohtus.

Brasiilia justiitsminister Flavio Dino kinnitas, et olukord on kontrolli all ja mõistis hukka sissetungi käigus aset leidnud vandaalitsemise ja rüüstamise, mille tagajärgede kõrvaldamiseks kulub tema sõnul kuid.

Justiitsministri sõnul on rünnakutega seoses vahistatud vähemalt 200 inimest.

Võimud on tuvastanud ka umbes 40 bussi, millega toodi meeleavaldajaid pealinna. Justiitsministri kinnitusel leitakse vedude rahastajad ja nad võetakse vastutusele.

Brasiilia politsei kasutas pühapäeval pisargaasi, et üritada tõrjuda parlamendist ja valitsushoonetest eemale sadu Bolsonaro toetajaid, kuid see neil ei õnnestunud, edastasid kohalikud meediakanalid.

Sotsiaalmeedia kaadrid näitasid rahvahulka tungimas ka lähedalasuvasse Planalto presidendipaleesse ja Brasiilia ülemkohtusse.

Telekanali CNN andmetel ei olnud rünnaku ajal kongressihoones istungit ja riigi äsja ametisse astunud president Luiz Inácio Lula da Silva ei viibinud presidendilossis.

Brasiilias pühapäeval presidendiks vannutatud vasakpoolne veteranpoliitik Lula da Silva mõistis hukka «fašistlike fanaatikute» sissetungi Brasiilia kongressi, ülemkohtusse ja presidendilossi.

«Saame teada, kes need vandaalid on. Ja neid karistatakse seaduse täie jõuga,» ütles Lula riigi kaguosas asuvast Araraquara linnast, kus ta külastas tõsiste üleujutuste käes kannatavat piirkonda.

USA president Joe Biden taunis pühapäeval Brasiilia valimistel lüüasaanud presidenti Jair Bolsonarot toetava rahvahulga rünnakut valitsushoonetele muu hulgas ennekuulmatuks ja nördimusttekitavaks.

Valge Maja riiklik julgeolekunõunik Jake Sullivan mõistis juba enne seda rünnaku valitsushoonetele hukka ja kinnitas, et president Biden jälgib olukorda suure tähelepanuga.

«USA mõistab hukka kõik katsed õõnestada demokraatiat Brasiilias. President Biden jälgib olukorda tähelepanelikult ja meie toetus Brasiilia demokraatlikele institutsioonidele on vankumatu,» toonitas Sullivan.

«Bidenit on teavitatud kujunenud olukorrast pidevat ja teavitatakse ka edaspidi,» sõnas nõunik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles