Välisministeerium ootab Jaan Poska medali kandidaate

Postimees
Copy
Jaan Poska medal
Jaan Poska medal Foto: Välisministeerium

Välisministeerium ootab kuni 24. jaanuarini Jaan Poska medali andmiseks kandidaate, kellel on silmapaistvad teened Tartu rahulepingu põhimõtete kaitsmisel maailmas.

Medalile võivad kandidaate esitada kõik üksikisikud ja organisatsioonid, sealhulgas vabaühendused, riigi- või kohaliku omavalitsuse asutused ja ettevõtted.

Ettepanekus tuleb märkida kandidaadi nimi, tegevusala ja põhjendus Jaan Poska medali annetamiseks. Ettepanek tuleb saata välisministeeriumi e-posti aadressile asosek@mfa.ee hiljemalt 24. jaanuariks.

2020. aastal medalite üleandmine Enn Tartole ja Mart Niklusele.
2020. aastal medalite üleandmine Enn Tartole ja Mart Niklusele. Foto: Välisministeerium

Tartu rahulepingu aastapäevast on saanud traditsioon, millega Eesti tunnustab isikuid, kes on kaitsnud Tartu rahu põhimõtteid ja Eesti suveräänsust. Samuti meenutatakse sel päeval Eesti diplomaati Jaan Poskat ning tema määravat rolli rahulepingu sõlmisel, selgitas välisminister Urmas Reinsalu.

«Tartu rahu on erakordse tähtsusega sündmus, millest algas meie riiklus. Tartu rahulepinguga soovisid eestlased kindlat, ausat ja õiglast rahu – sellist rahu väärib nüüd ja praegu Ukraina,» ütles Reinsalu.

Jaan Poska medal anti esimest korda üle Tartu rahu 100. aastapäeval 2. veebruaril 2020. Esimesed medalid said vabadusvõitlejad Enn Tarto ja Mart Niklus, kes kirjutasid 1979. aastal alla Balti apellile, milles nõuti Balti riikide annekteerimise lõpetamist ning tuletati meelde 1920. aastal sõlmitud Tartu rahulepingut.

2021. aastal pälvisid tunnustuse Tunne Kelam ja Poska muuseum (Sihtasutus Jaan Poska Mälestusfond).

Jaan Poska medal antakse kolmandat korda üle Tartu rahu 103. aastapäeva pidulikul vastuvõtul Kadrioru kunstimuuseumis 2. veebruaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles