FOTOD NATO üksuses teeninud mereväelased said ministrilt missioonimedalid

Postimees
Copy

Kaitseminister Hanno Pevkur (RE) andis täna Miinisadamas NATO 1. alalise miinitõrjegrupi staabiliikmetele ja ülemale rahvusvahelise sõjalise operatsiooni medalid.

«Eelmine aasta oli väga eriline, sest NATO miinitõrjegrupi ülemana teenis Eesti mereväe ohvitser kaptenleitnant Ott Laanemets, kes juhtis koos Eesti mereväelastest koosneva staabiga gruppi kogu aasta jooksul,» lausus Pevkur.

Pärast Ukraina sõja puhkemist eelmise aasta kevadel tõsteti NATO kiirreageerimisjõud kõrgemasse valmidusse. Seetõttu muudeti Eesti mereväe osalus alalises miinitõrjegrupis rahvusvaheliseks sõjaliseks operatsiooniks ehk NATO kollektiivkaitse operatsiooniks.

NATO 1. alalise miinitõrjegrupi ülem kaptenleitnant Ott Laanemets märkis, et eelmine aasta oli üle ootuste tegus terves NATOs ja ka miinitõrjegrupis.

«Pärast Ukraina sõja algust aktiveeriti osa NATO reageerimisväest ja miinitõrjegrupp muutus sihtgrupiks operatsioonil Brilliant Shield. Kuigi kõik neli alalist mereväeüksust on, nagu nimigi ütleb, alaliselt merel ja valmis, oli huvitav jälgida kogu ülejäänud NATO valmidustaseme tõstmist ning oma miinitõrjegrupp sinna külge haakida,» rääkis ta.

Eesti on NATO 1. alalisse miinitõrjegruppi panustanud alates 2005. aastast nii staabilaevade kui miinijahtijatega ning mehitanud üksuse ülema ja staabi ametikohti. Läinud neljapäeval läks taas merele miinijahtija EML Admiral Cowan. Ülema ja staabiga on varem panustatud ühel korral, aastatel 2016–2017.

NATO 1. alaline miinitõrjegrupp (SNMCMG1) on üks neljast NATO merelise väejuhatuse alluvuses laevade grupist. See valmidusüksus pakub miinitõrjealast kompetentsi ja selle ülesandeks on olla esmaste kiirreageerijate hulgas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles