Punasümbolitega hauad saavad uue tähise

BNS
Copy
Uus, neutraalne hauatähis.
Uus, neutraalne hauatähis. Foto: Riigikantselei

Eesti Sõjamuuseum ja Riigi Kaitseinvesteeringute Keskus alustasid neljapäeval esimeste sõjahaudadel olevate okupatsioonisümbolitega mälestusmärkide asendamist neutraalsetega.

Puhta vormiga hauatähis, millel tekst «Teise maailmasõja ohvrid», tõstab fookusesse hukkunute mälestuse jäädvustamise, teatas sõjamuuseumi pressiesindaja.

«Eesti valitsus on otsustanud eemaldada Eesti avalikust ruumist okupatsioonisümbolid. Meie eesmärk on, et kõik Teises maailmasõjas hukkunute puhkepaigad oleksid märgitud lugupidavalt ja väärikalt ning samas, et hauakohti ei kasutataks sõja- või muus propagandas,» ütles sõjamuuseumi direktor Hellar Lill.

Sõjahaudadele paigutatava hauatähise väljatöötamiseks pöördus riigikantselei Eesti Kunstiakadeemia (EKA) poole ning mullu suvel loodi lahenduse leidmiseks ekspertkomisjon. Neutraalse hauatähise kavandi vormistas EKA õppejõud professor Kirke Kangro.

Kangro sõnul oli ülesanne üksjagu keeruline, kuivõrd uus hauatähis pidi olema neutraalne, aga samas väärikas, et tähistada sõjahaudu, kuhu on maetud kümneid või kohati ka sadu Teise maailmasõja ohvreid.

Esimeses etapis saavad neutraalse hauatähise kuus sõjahauda, millel on okupatsioonisümboliga mälestusmärk: kaks hauatähist Lüganuse vallas, kaks Narva-Jõesuus, üks Jõhvis ja üks Kohtla-Järvel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles