Lasnamäe tapmise osaliste karistused jõustusid (2)

BNS
Copy
Roman Gluhovtšenko ja Ilja Gaidalenko Harju maakohtus.
Roman Gluhovtšenko ja Ilja Gaidalenko Harju maakohtus. Foto: Eero Vabamägi

Tallinnas Läänemere teel 2020. aasta suvel baaritülis toimunud tapmise kriminaalasjas osalistele mõistetud karistused jõustusid, sest riigikohus ei võtnud esitatud kaebusi arutusele.

Kuna riigikohus Ilja Gaidalenko kaitsja vandeadvokaat Margo Normanni, Roman Gluhovtšenko kaitsja vandeadvokaat Arina Liskmann-Getsu ja kannatanute esindaja vandeadvokaat Dmitri Školjari kaebusi ei aruta, siis jõustus mullu 30. augustil Tallinna ringkonnakohtus langetatud otsus.

Ringkonnakohus jättis toona muutmata meestele mõistetud karistused. Kohtu hinnangul Harju maakohtu otsuse tühistamiseks alust ei olnud ning jättis kõik apellatsioonid rahuldamata.

Põhja ringkonnaprokurör Kelly Kruusimägi taotles apellatsioonis Ilja Gaidalenko süüdimõistmist tapmises ja talle kuue aasta ja kolme kuu pikkuse vangistuse mõistmist.

Vandeadvokaat Arina Liskmann-Getsu taotles Roman Gluhovtšenko süüdimõistmise tühistamist mõrvas ja kehalises vääkohtlemises ja uue otsusega tema süüdimõistmist raske tervisekahjustuse tekitamises ja raske tervisekahjustuse tekitamises ettevaatamatusest. Samuti palus kaitsja jätta rahuldamata kannatanu tsiviilhagi.

Alternatiivselt palus kaitsja mõista Gluhovtšenko süüdi provotseeritud tapmises või kvalifikatsiooni muutmata jätmisel kergendada talle mõistetud karistust.

Vandeadvokaat Margo Normann leidis apellatsioonis, et Ilja Gaidalenko tuleks õigeks mõista. Samuti palus kaitsja rahuldada Gaidalenko taotluse süüteomenetluses tekitatud kahju hüvitamiseks.

Harju maakohus mõistis 10. jaanuaril Gluhovtšenkole 17 aasta, kolme kuu ja 17 päeva pikkuse vangistuse, Ilja Gaidalenkole kahe aasta ja kuue kuu pikkuse vangistuse ja Maksim Vassiljevile üheaastase vangistuse, millest arvestatakse maha vahi all oldud aeg viis kuud ja 17 päeva ning tema lõplik karistus on kuus kuud ja 13 päeva tingimisi üheaastase katseajaga.

Kohus mõistis süüdistatavatelt kannatanu Julia kasuks välja hüvitise 3000 eurot ja tapetud Nikita vanematele 15 000 eurot.

Kohus põhjendas ka kohtuotsuse motiive ja tõi esile, et kogu sündmusteahela käivitas ja viis traagilise tagajärjeni kannatanu Julia provotseeritud tüli.

Põhja ringkonnaprokuratuur süüdistas 32-aastast Roman Gluhovtšenkot ja 34-aastast Ilja Gaidalenkot 26-aastase Nikita tapmises 2020. aasta 22. augustil Tallinnas Lasnamäel asuva baari ees. Kolmandat kuriteos osalenud meest, 31-aastast Maksim Vassiljevit süüdistati avaliku korra raskes rikkumises.

2021. aasta mais alanud protsessil tunnistas end süüdi Vassiljev, osaliselt tunnistas süüd Gluhovtšenko ning oma süüd eitas Gaidalenko.

Ükski kolmest ei olnud nõus nende vastu esitatud tsiviilhagidega.

Kohtueelse menetluse käigus kogutud tõendite järgi tekkis 2020. aasta 22. augusti varahommikul Tallinnas Läänemere teel asuvas baaris esmalt konflikt süüdistatava Gluhovtšenko ning Julia vahel. Selle käigus lõi süüdistatav naist, kuid baarikülastajate sekkumisel olukord lahenes.

Mõne aja möödudes tekkis baari ees konflikt naise abikaasa, 26-aastase Nikita ja süüdistatavate vahel, mis eskaleerus kiiresti füüsiliseks. Selle käigus lõi kannatanu süüdistatavaid, mille järel hakkasid kolm süüdistatavat kannatanut peksma. Kakluse jätkudes lõi Gluhovtšenko vastast mitu korda noaga. Seejärel istus Nikita abikaasa Julia autorooli ja sõitis seltskonna suunas, rammides baari seina.

Ka lõi Gluhovtšenko süüdistuse järgi baari ees arenenud tüli käigus noaga konfliktis osalenud 39-aastast taksojuhti, kes õnneks raskelt viga ei saanud. Lõpuks lahkusid süüdistatavad sündmuskohalt ja pealtnägijad helistasid häirekeskusesse.

Kiirabi viis raskelt viga saanud Nikita haiglasse, kus ta suri saadud vigastustesse tund aega hiljem.

Politseil õnnestus tagaotsitavaks kuulutatud Vassiljev tabada 2020. aasta 25. augustil, Gaidalenko sama aasta 31. augustil ja Gluhovtšenko tabasid Läti politseinikud Riia lähistel sama aasta 24. oktoobril.

Kriminaalmenetlust juhtinud ringkonnaprokuröri Kelly Kruusimägi sõnul oli traagiliste tagajärgedeni viinud sündmuste ahelas oma roll alkoholil. «Tüli sai alguse varajastel hommikutundidel baaris alkoholi tarvitanud inimeste osalusel. Kiiresti eskaleerunud sündmused viisid aga noaga löömiseni, millega võeti elu noorelt mehelt,» ütles Kruusimägi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles