Eesti saab Ukrainas uue suursaadiku

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Kaimo Kuusk
Kaimo Kuusk Foto: Remo Tõnismäe

2019. aasta augustist Eesti suursaadikuna Ukrainas töötanud Kaimo Kuusk lõpetab sel suvel oma Kiievi lähetuse.

«Saadikud on reeglina lähetatud neljaks aastaks asukohariiki esindama. Kaimo Kuusel täitub sel suvel neljas aasta suursaadikuna Kiievis ning sellega lõpeb tema lähetus Ukrainas,» kinnitas välisministeeriumi pressiesindaja Taavi Audo Postimehele.

Postimehele on mitu allikat väitnud, et uueks suursaadikuks saab tõenäoliselt Annely Kolk, kes praegu on Ankaras, kus esindab suursaadikuna Eestit nii Türgis, Iraanis kui ka Aserbaidžaanis.

Välisministeerium uue suursaadiku nime ei avaldanud ega kinnitanud. «Uute saadikute määramisprotsess on veel käimas. Saadikukandidaadid kinnitab vabariigi valitsus, millele järgneb asukohariikidest nõusoleku küsimine ja seejärel nimetab Eesti Vabariigi president valitud inimese suursaadikuks, kutsudes tagasi eelneva saadiku,» rääkis Audo ja lisas: «Saadiku määramise hetk sõltub asukohariigist nõusoleku saamisest, tavaliselt selguvad saadikud hiliskevade ja varasuve jooksul.»

Sel aastal vahetub Eesti suursaadik veel Ankaras, Berliinis, Kiievis, Moskvas, New Delhis, Tokyos, Vilniuses ning OSCE juures.

Kuusk: aastad Kiievis võiks vabalt kolmega korrutada

Kuusk tõdes Postimehele, et nelja-aastane tsükkel ongi diplomaatidel tavapärane ametiaeg ning kuumade kohtade puhul võib aeg-ajalt isegi kolme aastaga piirduda. Seega jõudis tema tööperiood Kiievis igas mõttes loogilise lõpuni.

Viimast aastat kommenteerides tunnistas Kuusk, et sõja tingimustes töötamine on täiesti teistsugune. Seda eriti praegu, kui pere eemal viibib. «Vabalt võiks seda perioodi kolmega korrutada. Ega ilmaasjata saada osad riigid oma suursaadikuid kuumadesse riikidesse vaid kaheks aastaks,» märkis Kuusk.

Mis Kuuske edasi ootab? «Variante on, aga kuna enne on erinevad protseduurid vaja läbida, siis hetkel sellest ei räägiks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles