Zelenskõi: Venemaa üritab teha kõik Ukraina NATO liikmeks saamise takistamiseks (1)

BNS
Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi Davosis kõnelemas.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi Davosis kõnelemas. Foto: ARND WIEGMANN/Scanpix

Venemaa võitleb selle nimel, et Ukraina tee NATO liikmeks saamisel ei oleks lühike, ütles kolmapäeval Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi, kelle sõnu vahendas ukrainlaste uudistekanal Unian.

Zelenskõi sõnul näeb Ukraina iga päev, kuidas Venemaa üritab oma sõjajõude tugevdada ja revanšiks valmistuda.

«Usume, et see neil ei õnnestu, sest nad ei võitle mitte ainult Ukraina, vaid kogu tsiviliseeritud ellusuhtumise vastu,» rääkis riigipea.

Zelenskõi rõhutas, et Ukraina jaoks on prioriteet saada tulevikus sellise agressiooni vastu julgeolekugarantiid.

«Me mõistame, et me ei ole veel NATO liige. Ka Venemaa mõistab seda ja võitleb selle nimel, et Ukraina tee sinna ei oleks lühike. Aga me oleme sellel teel. NATO on Ukraina jaoks parim julgeolekutagatis. Tulevik meie ühiskonnale ja meie lastele,» rääkis riigipea.

«Ukraina vajab sel sõja pöördelisel hetkel relvatarnete olulist suurendamist,» ütles NATO peasekretär Jens Stoltenberg varem päeval maailma majandusfoorumil Davosis, nimetades seda ainsaks viisiks, mis võib viia läbirääkimiste alustamiseni.

«See on pöördepunkt sõjas ja vajadus Ukraina toetamist suurendada. Kui me tahame homme leida läbirääkimistega rahumeelset lahendust, peame täna tarnima rohkem relvi,» lausus Stoltenberg.

«Põhisõnum on suurem toetus ja täiustatud toetus, raskemad relvad ja kaasaegsemad relvad, sest see on võitlus meie väärtuste eest,» ütles Stoltenberg Davosis ajal, mil kasvab surve Berliinile lahingtankide Leopard tarnimiseks Kiievile.

USA juhitud sõjalise alliansi norralasest juht viitas relvatarnete pakilisusele.

«Venemaa alahindamine on väga ohtlik,» ütles Stoltenberg.

«Nad on mobiliseerinud veel 200 000 sõdurit. President Putin on näidanud üles tahet tuhandeid ja tuhandeid noori Vene sõdureid lihtsalt ohvriks tuua,» toonitas NATO peasekretär.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles