GALERII «Ukraina heaks!» pärjati kodanikuühiskonna aasta algatuse tiitliga

Copy

Kolme vabaühenduse ühine ettevõtmine «Ukraina heaks!» pärjati kodanikuühiskonna aasta algatuse tiitliga ja sai Kodanikuühiskonna sihtkapitalilt (KÜSK) 5000-eurose stipendiumi.

President Alar Karis andis reedel Tallinna botaanikaaias üle kodanikuühiskonna 2022. aasta tegijate ja aasta vabatahtlike tunnustused. Aasta algatuse tunnustuse sai kolme vabaühenduse – MTÜ Mondo, MTÜ Eesti Pagulasabi ja Ukraina Kultuurikeskuse koostööna sündinud ühine ettevõtmine «Ukraina heaks!»

«Eesti nii paljudes paikades on nii palju inimesi, kes piltlikult öeldes, ja võib-olla see polegi ainult piltlikult, kodukohta või kogukonda vabatahtlikult kätel kannavad,» kõneles president Karis vabatahtlikke tunnustades. «See headus ja osavõtlikkus annab kindlustunde, et Eesti on meie inimestele koht, millest me hoolime ja mida tahame ise paremaks muuta. Ise – see tähendab käsu või korralduseta, südame sunnil ja heast tahtest tõugatuna.»

President Karise sõnul paneb vabatahtliku töö tegijaid enda aega ja energiat teistele andma soov ja tahtmine, et ise tehes on võimalik midagi tegelikult paremaks muuta.

Riigipea sõnul nägime eelmisel aastal taas seda, kui suure hingega on Eesti ja kui hoolivad on Eesti inimesed. «Tuhanded sirutasid ukrainlastele käe, aidates neid traagilises katsumuses – sõjas, mida nad peavad oma maa vabaduse eest,» meenutas president Karis. «Paljud eestimaalased asusid vabatahtlikult organiseerima eripalgelist abi, asusid abistama meile saabunud sõjapõgenikke, kes olid sunnitud kodust lahkuma olukorras, kus kaasa sai võtta ehk kõige hädapärasema.»

SA Kodanikuühiskonna Sihtkapitali (KÜSK) juhataja Anneli Roosalu ütles, et tunnustust ja esiletõstmist väärivad kõik kolm vabaühendust nii eraldi aga eriti just koos. «Kolme ühenduse ühine ettevõtmine panustab praeguse olukorra lahendamisele maksimaalse jõuga. Kriisides on kindlasti suurem võimalus reaalselt aidata, kui mõeldakse ja tegutsetakse ühiselt,» märkis Roosalu.

«Need kolm mittetulundusühingut on oma jõud ühendanud, et aidata sõjas kannatavat Ukrainat, aga teisalt aidata ka inimesi, kes on sõjatormis jõudnud meie juurde pakku. See on väärikas näide ja eeskuju koostööst ka teistele vabaühendustele,» lisas ta.

«2022. aasta möödus suuresti Ukraina ja ukrainlaste abistamise tähe all, oma hindamatu panuse andsid mitmed vabaühendused ja väga paljud vabatahtlikud. Hea meel on tunnustada neid, kes keerulisel ajal koostööd tegid, koos sai kindlasti mõjusamalt tegutseda,» ütles Vabaühenduste Liidu juhataja Kai Klandorf.

Tänavuse tunnustuse pälvisid:

Aasta algatus – Ukraina heaks! - Ukraina kultuurikeskus, Eesti Pagulasabi, Mondo

«Ukraina heaks!» on kolme Eesti vabaühenduse algatus Ukraina elanike abistamiseks. Sõda on erakordne ja nõuab ka erakordselt head koostööd. Need kolm ühendust näitasid 24. veebruarist alates kiiret reageerimist, paindlikku kohanemist ja tulemuslikku tegutsemist põgenike vastuvõtul Eestis. Tunnustame MTÜ Eesti Pagulasabi, MTÜ Mondo ja MTÜ Ukraina Kultuurikeskuse pühendunud tegutsemist ja koostööd ukrainlaste abistamisel sõja ajal.

Aasta missiooniinimene – Jiří Krejčí - Tartu Paranduskelder

Jiří on pärit Tšehhist, tulnud Tartusse, õppinud selgeks eesti keele ja loonud Aparaaditehasesse Paranduskeldri. Ta propageerib ringmajandust, hoiab kogukonda ja loob tehtust YouTube’i videoid. Paranduskelder on alati tervitava õhkkonnaga kogukonna töötuba kõige vajalikuga, et tarbimisühiskonda rohkem olemasolevate esemete parandamise ja väärtustamise poole suunata.

Aasta tegu – Niine 2 põgenikekeskuse vabatahtlike panus – esindajad Hannele Känd, Kaili Must, Aljona Eesmaa, Marita Keskküla, Elina Pähklimägi ja Sten Svetljakov

Sõja alguses läks suur hulk vabatahtlikke appi Niine 2 põgenikekeskusesse, kus nad kuue nädala jooksul ööpäevaringselt keskuse 0-korrust töös hoidsid, lahendusi leidsid ja põgenikega suhtlesid. Vabatahtlike panus põgenike abistamisel oli hindamatu.

Aasta ettevõte – Smartful Growth OÜ

Värbamis- ja koolitusettevõtte Smartful Growth OÜ asutaja Helen Pärli pöördus 2020. aastal Heateo SA poole, et anda märku soovist pakkuda pro bono ekspertnõu sotsiaalsetele organisatioonidele. Smartful Growth on pro bono viinud läbi töötaja värbamisprotsessi mitmes organisatsioonis ning ühel organisatioonil aidanud koostada «hea värbamistava» dokumendi, mis edaspidi uue inimese värbamisel aluseks võtta. 2022. aastal panustasid nad vabatahtlikult ligi 50 töötundi ekspertnõu.

Vabatahtlikku tegevust edendanud ettevõte – FudLoop OÜ

FudLoop arendab esimese ettevõttena maailmas nutikaid toidujagamiskappe, mille abil saab vähendada toidu raiskamist. Toitu päästes kaasab FudLoop vabatahtlikke, kes aitavad toitu transportida. Ligi aastaga on päästetud üle 23 500 kilo toitu. Tänu vabatahtlike panusele organisatsioon kasvab ja areneb.

Aasta vabatahtlikud – Nataliia Lohozynska, Kristi Sillart, Rasmus Aaslaid, Hannele Känd, Daria Dmitrijeva, Katrin Sisask, Kristi Kivisild, Liis Sepp, Peeter Arro, Tauno Rahnu, Uuno Eiber, Liidia Post, Ago Kokser, Toomas Roolaid

Aasta vabatahtlike kaasajad – Merit Laan ja Punane Rist Viljandimaalt, Pille Lend ja Punane Rist Pärnumaalt, Merike Puura Eesti vabaõhumuuseumist

Tunnustamist korraldab Vabaühenduste Liit koostöös siseministeeriumi, SA Kodanikuühiskonna Sihtkapitali, maakondlike arenduskeskuste võrgustiku ja Eesti Vabariigi presidendi kantseleiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles