Karis Pevkurile: valitsus ei saa valimiste ettekäändel Nursipalu otsusega venitada (2)

Postimees
Copy
President Alar Karis kohtus Nursipalu harjutusvälja teemal kaitseminister Hanno Pevkuriga.
President Alar Karis kohtus Nursipalu harjutusvälja teemal kaitseminister Hanno Pevkuriga. Foto: Presidendi kantselei

President Alar Karis ütles täna kohtumisel kaitseminister Hanno Pevkuriga, et inimesed vajavad vastuseid Nursipalu harjutusvälja laiendamise kohta ja valitsus ei saa pugeda otsustamatusega lähenevate valimiste selja taha.

Karis peab oluliseks, et valitsus avalikustaks otsuse, kuidas nad kavatsevad Nursipalu harjutusvälja laiendamise planeeringuga edasi liikuda.

«Parlamendivalimiste lähenemine ei pane pausile riiki ega inimeste muresid. Mulle näib ebaaus, kui valimistega põhjendades lükatakse edasi otsuseid, mis on tegelikult juba tehtud ja mis puudutavad paljusid inimesi,» ütles riigipea.

Ta lisas, et mida kiiremini on anda konkreetseid vastuseid müra mõjude, keskkonnamõjude, ajaraami ja muu kohta, seda kiiremini saaksid inimesed hakata kohanema ja edasi mõtlema. 

«Kohtudes läinud nädalal Võrus kohalike omavalitsuste juhtide ja kogukonna esindajatega, nägin, et kaitseväe Nursipalu harjutusvälja laiendusest rääkides ei ole nad riigile ja riigikaitsele vastaspool, vaid murelik partner, kellel on praegu rohkem ebaselgust ja küsimusi kui täpseid vastuseid, mida harjutusvälja suuremaks muutmine kaasa toob,» ütles Karis.

Parlamendivalimiste lähenemine ei pane pausile riiki ega inimeste muresid. Mulle näib ebaaus, kui valimistega põhjendades lükatakse edasi otsuseid, mis on tegelikult juba tehtud.

President Alar Karis

President nentis, et piisavad väljaõppe võimalused on Eesti kaitseväe lahinguvõimelisuse jaoks hädavajalikud ning keeruline julgeolekuolukord esitab nii riigile kui ka kodanikele senisest suuremaid nõudmisi.

«Eesti kaitsevõime tõstmise vajadus on kõigile arusaadav. Kuid samuti on tähtis kohalikule kogukonnale ja omavalitsustele selgitada laiendamisotsuse tagamaid ning sellega kaasnevaid mõjusid, et riigikaitse arendamine toimuks usalduses ja koostöös,» lausus riigipea.

Karise sõnul on loomulik, et seoses laienemisega on tekkinud palju küsimusi, mistõttu vajab kogukond dialoogi poliitiliste otsustajatega. Sealhulgas, et saada vastuseid protsessi edasiste etappide kohta. «Vaja on, tuletõrjujatelt väljendit laenates, joa juhti,» lausus Karis.

Karis käis eelmisel nädalal, 18. jaanuaril Võrumaal ja kohtus Nursipalu harjutusala laiendamise teemal kaitseväe ja omavalitsusjuhtidega ning kohaliku kogukonna esindajatega.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles