Narkosurmad kasvasid mullu hüppeliselt (1)

BNS
Copy
Politsei poolt tabatud narkootilised ained.
Politsei poolt tabatud narkootilised ained. Foto: PPA

Eelmisel aastal tõusis hüppeliselt narkootikumide üledoosist põhjustatud surmajuhtude arv. Kui 2020. aastal oli selliseid surmajuhte 31 ja 2021. aastal 39, siis 2022. aastal on toksikoloogilistele analüüsidele tuginedes surmajuhte kokku 79.

See arv võib lähiajal suureneda, kuna Eesti Kohtuekspertiisi Instituut ei ole veel teinud kõiki 2022. aasta analüüse.

Praegu teadaolevast 79 narkootikumide üledoosist põhjustatud surmajuhust on 38 protsenti seotud sünteetiliste opioididega, täpsemalt nitaseenide ainerühmaga. Enamik neist ehk 22 on seotud protonitaseeni, seitsmel juhul metonitaseeni ja kuus isotonitaseeni tarvitamisega. Märgatavalt on tõusnud ka karfentanüüli surmad, kokku seitse, mis paaril eelneval aastal vähenesid.

Senistel andmetel oli eelmisel aastal surmadest 15 protsenti seotud kokaiini ja 29 protsenti amfetamiini tarvitamisega. Enamik üledooside surmadest on põhjustatud mitme erineva narkootilise ja psühhotroopse aine kombinatsioonist. Lisaks nn tänavanarkootikumidele on surmajärgses toksikoloogias leitud antidepressante ja bensiodiasepiine ning teisi ravimeid.

Üledoosi tõttu elu kaotanud inimeste keskmine vanus on 38, hukkunutest 62 oli meessoost ja 17 naissoost.

Inimesi niidab loomadele mõeldud rahusti

Tõsise ohumärgina tuleb võtta ka kahe nitaseenidega seotud üledoosi ohvri kehast leitud veterinaarias kasutusel ravimit, ksülasiini. Tegemist on loomadele mõeldud lihaseid lõdvestava, valuvaigistava, uinutava ja tuimastava toimega ravimiga.

USA ekspertide hinnangul lisatakse ksülasiini kiire poolestusajaga opioididele, nagu fentanüülid ja nitaseenid, selleks, et ainete koostoime meenutaks rohkem heroiini kauakestvamat mõju. Ksülasiini regulaarse tarvitamisega kaasnevad muu hulgas valulised nahahaavandid, teadvusekaotus, millest opioidide toimet blokeeriv vastumürk naloksoon kannatanut ei ärata, ning võõrutusnähud, mida ei leevenda opioidisõltuvuse ravis kasutatavad ravimid, nagu metadoon või buprenorfiin.

«Olukorras, kus Eestis levivad nii äärmiselt tugevatoimelised sünteetilised opioidid, millele on lisatud ohtlikke lisaaineid, kui ka kange kokaiin, on oluline, et narkootikume tarvitavad inimesed oleksid kontaktis abiteenustega. Neil peaks olema piisav kogus koju kaasa antavat opioidi antidooti naloksoon,» kommenteeris TAI narkomaania ja nakkushaiguste ennetamise keskuse juht Aljona Kurbatova.

Eelmisel aastal kasutati naloksooni 454 juhul, mida on pea kolm korda enam kui aasta varem, ütles Kurbatova. Naloksooni jagavate keskuste kontaktid on leitavad veebilehel narko.ee.

Eestis töötavad sõltuvusravi ja kahjude vähendamise keskused, kus saab infot ja abi. Kahjude vähendamise keskustest on võimalik saada vajadusel ka steriilseid süstimistarvikuid. Samuti on kättesaadav sotsiaaltöötaja ja psühholoogi abi.

Alates eelmise aasta novembrist töötab Eestis ka ööpäevaringne tugiliin. Helistades numbril 641 4110 või lühinumbril 1747, kirjutades vestlusaknasse veebilehel narko.ee või saates e-kiri aadressil 1747@narko.ee, on võimalik saada abi.

Kõikide teenuste kontaktid on avaldatud veebilehel narko.ee.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles