30. jaanuaril heisatakse esimest korda lipud eesti kirjanduse päeva auks

BNS
Copy
Eesti lipp.
Eesti lipp. Foto: Toomas Erapart

2023. aastast alates on riiklikus tähtpäevade kalendris uus lipupäev. 30. jaanuar on eesti kirjanduse päev, millega väärtustatakse eesti kirjanduse tüvitekste ja tänapäeva kirjandust ning pööratakse tähelepanu kirjanike rollile Eesti kultuuris ja ühiskonnas.

30. jaanuaril on A. H. Tammsaare 145. sünniaastapäev. Päev algab lipu heiskamisega Pika Hermanni tornis kell 8.36. Eesti kirjanduse päeva puhul tunnustatakse koostöös Emakeeleõpetajate Seltsiga valitud aasta kirjandusõpetajat. Tunnustuse annab välja president Alar Karis Kuberneri aias pärast lipu heiskamist.

Kultuuriminister Piret Hartman ning haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas avavad kell 11 Narva rongijaamas reisiraamatukogu eesti kirjandusteostega. Raamatukapi sisu hakkab kureerima Narva keskraamatukogu, esimesed teosed kappi toovad ka kultuuriminister ning haridus- ja teadusminister.

Uus-Veerenni kvartalis esitletakse ka raamatukappi avalikus ruumis. Esimene sealse kogukonna jaoks loodud lugemisnurga hooandja on neuroteadlane Jaan Aru, kes on ka ise mitme populaarse raamatu autor. Raamatukapist leiab nii tema enda teose «Loovusest ja logelemisest», Tammsaare loomingut kui ka Jaan Aru lugemissoovitused.

Eesti kirjanduse päeva puhul on erandkorras esmaspäeval avatud ka kõik kirjanike muuseumid. Tammsaare muuseum Vargamäel avab eesti kirjanduse päevaga terve nädala kestva «Kirjanduse pidunädala», mille programmis on nii kohtumised kirjanikega, konverents kui ka rahvamatk.

Vikerraadios kõlavad kirjanike mõtteterad. Vikerraadio ja ERRi kultuuriportaali koostöös saavad kõik anda oma hääle kümnele parimale taasiseseisvunud Eestis ilmunud eesti ilukirjandusteosele.

Mis kirjanduse päevaga seoses toimub? 

Koostöös firmaga Artist kõlavad kaubanduskeskustes eesti kirjanike tsitaadid, mida esitavad Ariadne, Joonas Hellerma, Anu Lamp Lottena, Mihkel Mutt ja Nublu.

Sotsiaalmeedias algatab president Alar Karis sõnumiketi Artur Alliksaare luuleridade ning üleskutsega jätkata sõnumiketti oma sõnamänguga. 

Lastekirjanduse Keskuse ja saatkondade koostöös toimub ühislugemine. Sel aastal loetakse koos Andrus Kivirähki raamatu «Sirli, Siim ja saladused» 25. peatükki. 

Tammsaare 145. sünniaastapäeval pakub Tartu Elektriteater võimaluse veeta terve päeva kirjandusklassiku teoste põhjal valminud filmide seltsis.

Haapsalus on tõlkija ja luuletaja Adam Cullen kutsunud õhtuks külla oma raamatupoodi Pagu.

Tallinna linn annab koostöös Tallinna Kirjanduskeskuse ja Eesti Kirjanike Liiduga kell 16 Tallinna raekojas välja Tammsaare romaanipreemia.

Palju sündmusi toimub ka raamatukogudes ja koolides. Enda sündmust sotsiaalmeedias jagades saab kasutada teemaviidet #eestikirjandusepaev.

Sündmuste poolest paistab silma Pärnu, kus on korraldatud kohtumisi kirjanikega ja kontsert.

Tallinnas lõpetab eesti kirjanduse päeva kell 17 Tammsaare pargis algav eesti kirjanduse disko. Diskol kuuleb eesti muusikat, mis põhineb eesti luuletekstidel. DJ-puldis astuvad üles üles Jan Kaus, Urmas Vadi ja Keiti Vilms. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles