KÜSIMUST POLE Möödujad räägivad suu puhtaks: «eestivenelased on negatiivsed», «joomine on kurjast» (1)

, portaali Rus.Postimees ajakirjanik
Copy
Foto: Denis Antonovi kollaaž

Portaali Rus.Postimees saates «Küsimust pole» räägivad tänaval kohatud inimesed kõigest, mis neil pähe tuleb. Seekord olid valusate teemade seas ebaõiglane pension, alkoholism, tööpuudus, kõrged elektrihinnad ja küsimus venelaste staatusest Eestis. Inimesed rääkisid ka Ukraina sõjast ja eestlaste küüditamisest.

Elvira.
Elvira. Foto: Denis Antonov

Elvira: «Kõik see, mida Ukrainas tehakse, kuidas Moskva sellesse suhtub, on mulle arusaamatu. Minu vanemad küüditati Kirgiisi NSVsse (Kõrgõzstan) nagu eestlased. Elasime Kirgiisi suhkrupeedi katsekasvatusjaamas. Seal ei olnud mitte midagi ega mitte kedagi, sinna saadeti kõik nagu meie. Ja kuidas me seal elasime? Meil oli seal ukrainlasi, türklasi, sakslasi, venelasi, eestlasi. Ja mida ma saan öelda ukrainlaste kohta? Puhtad, korralikud naised, oskavad maja lubjata, pesu pesta, et kodu oleks korras. Inimesed olid sõbralikud.»

Igor.
Igor. Foto: Denis Antonov

Igor: «Eestivenelased on ainulaadne rahvas. Kui nendega tööl kohtusin, jäi mulje, et nad on siin elades kuidagi rahulolematud. Nad pole elanud Venemaal ega neis riikides, kust praegu tuleb suur hulk inimesi siia uut elu alustama, ning suhtuvad kõigesse negatiivselt. Nad pole rahul võimu ega palkadega, on rahulolematud kõige ja kõigi suhtes. Ei ole rahul hindadega, aga kõige selle juures ei tee nad ise midagi. Nad ei õpi keelt. Isegi need, kes on siin sündinud, räägivad ainult vene keelt ja arvavad, et sellest piisab. Seejuures ei arenda nad end üldse, on madalapalgalistel töökohtadel töötades õnnetud, et maailm on nende suhtes ebaõiglane. Maailm on ka meie, sissesõitnute suhtes ebaõiglane. Aga me püüame töötada, saada täisväärtuslikeks ühiskonnaliikmeteks, neil millegipärast pole seda püüdlust.»

Vlad.
Vlad. Foto: Denis Antonov

Vlad: «Tahan kõigi poole pöörduda. Uus, 2023. aasta on kätte jõudnud. Igaühel on elus oma prioriteedid. Usun, et alkohol – nagu ka suitsetamine – pole inimesele vajalik. See on ajaraiskamine, mis muudab inimese elu halvemaks. Alkohol ei anna kunagi häid tulemusi, vaid ainult süvendab kõike ja muudab elu hullemaks. Kogu vägivald toimub alkoholi mõju all. Kardame, et ei saa niisugusest harjumusest lahti, kuid see on lihtne: peab lihtsalt joomise lõpetama. Pärast seda muutub olukord sinu ümber, vahetuvad sõbrad, muutub töö, muutub ellusuhtumine. Soovitan kõigil joomise lõpetada. Joomine on kurjast.»

Novak.
Novak. Foto: Denis Antonov

Novak: «Tahan pensioni ülevaatamiseks sotsiaalosakonda pöörduda. Asi on selles, et kohus tegi kaks otsust, ühe minu kasuks, teise mitte. Esimene otsus tehti minu avalduse alusel ja teine otsus kas sotsiaalosakonna üleskutse või kohtusse pöördumise alusel. Ja sotsiaalosakond tühistas minu puhul esimese otsuse. Ma tahan, et valitseks õiglus ja kohus teeks õige otsuse.»

Galina.
Galina. Foto: Denis Antonov

Galina: «Korsten on valesti ehitatud. Mul keelati ahju kütta. Seega kütan ainult pliiti. Seni saan kuidagi hakkama. Ühes toas köetakse mul kõike valgusega – kõikvõimalikud kvartsradiaatorid. Ma arvan, et kulutan kuu ajaga päris palju, üle 200 euro. Sotsiaaltöötaja ütles mulle, et elektri eest mingeid toetusi ei tule. Eelmisel aastal, ma mäletan, oli, aga tänavu mitte.»

Andrei.
Andrei. Foto: Денис Антонов

Andrei: «Ma tahaksin rääkida tööpuudusest – ma ei ole sellega nõus. Igaüks, kes tahab töötada, leiab töö. Mina isiklikult tööd ei otsinud, mulle pakuti. Kogu mu tööelu on seotud minu huvialadega, olen alati teinud seda, mis mulle meeldib. Arvan, et see probleem on peas, sest iga inimene, kes tahab tööd leida, leiab. Hetkel töötan seal, kus olen ülemus, ning meil on töötajatest väga suur puudus. Haridus pole minu arvates nii oluline. Oluline on kogemus ja see, milline inimene on. Kui ta on valmis arenema ja seda ka välja näitama, siis tööandja märkab, hindab ja aktsepteerib seda.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles