Kaljulaid annetusest: ma ei saa päris tihti aru, mille eest erakonnad riigikogus seisavad (7)

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Kersti Kaljulaid.
Kersti Kaljulaid. Foto: Konstantin Sednev

Kersti Kaljulaid annetas Parempoolsetele 1000 eurot, kuna nende puhul on erakonna käitumist kõige lihtsam ette näha. Teiste puhul on tema hinnangul maailmavaatelisust oluliselt vähem.

«Valimisteni on jäänud loetud nädalad ja üha enam on kuulda, mida üks või teine erakond meile lubab või millist Eestit ta tahaks vormida. Need 968 inimest on nüüd selged, kes ise kandideerivad ning minu lugupidamine kõigi nende suhtes,» rääkis Kaljulaid Facebookis. 

«Kaasa lüüa saavad muidugi ka teised – minge kindlasti valima ja kui on mahti, toetage ja innustage neid, kes kandideerivad, sest see ei ole lihtne töö,» kutsus Kaljulaid üles. «Poliitikas osalemine ei pea olema häbimärgistatud, hoopis vastupidi – mida suurem hulk Eesti inimesi meie demokraatia kõige olulisemas protsessis osaleb, seda parem kokkuvõttes meile kõigile.»

Ta jätkas: «Inglise keeles on hea ütlus, et put your money where your mouth is. Eesti keeles sellele vist nii head vastet polegi, «vähem loba, pikem samm» ehk oleks kõige täpsem. Ise ma valimistel seekord ei osale, aga selleks, et mitte jääda vaid kõrvalt kommenteerijaks, toetasin ma seekord ka rahaliselt ühte erakonda.»

Kaljulaid selgitas, et viimased neli aastat on veel kord näidanud, kui oluline on, et meie erakondadel oleks selge ja valija jaoks arusaadav maailmavaade, millele toetuda.

Ma ei saa päris tihti aru, mille eest täna riigikogus esindatud erakonnad seisavad ja mis veel olulisem – ma ei oska ennustada, kuidas nad käituvad ettenägematutes olukordades või järgmistes kriisides.

Kersti Kaljulaid

«Viimased 4 aastat on meile näidanud, et olulised pole mitte need üksikud valimislubadused, mida kampaanias majaseintele kleebitakse, vaid arusaadav väärtusbaas, millest valikute tegemisel lähtutakse. Just need väärtused ja maailmavaade annavad meile aimu, kuidas mingi erakond käitub ja mille eest seisab ettenägematutes olukordades. Ja see on see, mille järgi mina soovitan inimestel valimiskasti juures või arvuti taga istudes oma valik teha,» kirjutas ta.

Kaljulaid tõdes, et kui meenutada viimaseid, 2019. aasta valimisi, siis ei osanud keegi ette näha koroonakriisi, majanduskriisi, Ukraina sõda. «Ometi on need suuresti defineerinud kogu meie riigi toimimist viimase 4 aasta jooksul. Kes ütleb, et me oskame järgmist 4 aastat paremini ette näha? Ei oska. Ja seepärast ongi oluline, et inimesed oskaks ette näha, mille eest mingi erakond seisab olukordades, mida me ei suuda ennustada. Milline erakond pooldab ühiskonna suuremat avatust ja üksikisiku vastutust või kelle instinkt on suurem sulgemine ja rangem kord? Kes pooldab suuremat riigi sekkumist majandusse ja kes arvab, et eeskätt peab andma võimaluse kõigil ise hakkama saada? Kes arvab, et toetustega ja laenurahaga saab edukalt muresid leevendada ja kes arvab, et nii me kaevame endale hoopis suuremat auku?»

Kaljulaidi sõnul tasub igaühel mõelda – kas me saame aru, milliste väärtuste eest mingi erakond seisab? Kas me teame, mis on mingi erakonna maailmavaade?

«Ma tunnistan, et minu jaoks on see pilt viimastel aastatel muutunud väga segaseks. Võtame või praeguse, sõnades üsna parempoolse valitsuse lausaliste toetuste külvamise himu. Või ühe teise justkui liberaalse erakonna juhitud valitsuse, mis soovis asuda piirama vähemuste õigusi,» selgitas ta. «Sarnaseid näiteid, kus sõnad ja teod on karjuvas vastuolus, võib mitmetest viimastest valitsuskoalitsioonidest tuua hulgi.»

Seetõttu ütles Kaljulaid otse: «Ma ei saa päris tihti aru, mille eest täna riigikogus esindatud erakonnad seisavad ja mis veel olulisem – ma ei oska ennustada, kuidas nad käituvad ettenägematutes olukordades või järgmistes kriisides. Ja see on minu jaoks suur probleem. Nii et siit ka minu üleskutse teile, head Eestimaa inimesed – mõelge enne valimisi selle peale, kes mille eest seisab. Ja andke oma hääl mitte selle järgi, mida teile valimistel lubatakse, vaid kelle käitumist te oskate kõige paremini ette ennustada. Ärge valige lubadusi, valige maailmavaadet! Sest elu meie ümber on alati täis ootamatusi.»

Kaljulaid tegi oma annetuse erakonnale Parempoolsed just seetõttu, et senise kampaania ja programmi põhjal on nemad tänastest erakondadest need, kelle puhul ta oskab kõige paremini ennustada, kuidas nad käituvad olukordades, mida me ei oska ette näha.

«Ma tahaks maailmavaatelist poliitikat Eestis rohkem näha,» toonitas ta.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles