GRAAFIK Eestis on endiselt kõrge liigsuremus (3)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Praegu on viroloog Irja Lutsari sõnul tarvis aru saada, miks liigsuremus 2022. aastal langema ei hakanud või teisisõnu, mis seda endiselt üleval hoiab. Pildil Tallinna metsakalmistu.
Praegu on viroloog Irja Lutsari sõnul tarvis aru saada, miks liigsuremus 2022. aastal langema ei hakanud või teisisõnu, mis seda endiselt üleval hoiab. Pildil Tallinna metsakalmistu. Foto: Madis Veltman

Statistikaameti kiirstatistika järgi on näha, et eelmisel aastal suri 2010–2019 aastate keskmisest hulga rohkem inimesi, kuid õnneks siiski tuhande võrra vähem kui 2021. aastal.

Viroloogiaprofessor, teadusnõukoja endine juht Irja Lutsar (Eesti 200) ütles, et talle jäi surmade kiirstatistikat nähes silma, et 2022. aastal oli Eestis enamikul nädalatel surnute arv suurem kui 2010–2019 aastate keskmine. «Siiski võib nentida, et 2021. aastal olid nädalased surnute arvud veelgi kõrgemad. Samuti püsis 2022. aastal ka liigsuremus kumulatiivselt 10 protsendi piires ja seda kõikides vanusrühmades, kuid 2021. aastaga võrreldes liigsuremus ei suurenenud,» ütles Lutsar.

Kui aga võrrelda naabritega, siis Balti riikidest on pandeemiaaegne kumulatiivne liigsuremus kõige suurem Leedus (20 protsendi piires), millele järgneb Läti ja siis Eesti (10 protsendi piires). Madalamad näitajad on Soomes ja Rootsis (viie protsendi piires) ning Taanis (kahe protsendi piires). «Siiski on huvitav märkida, et kui Balti riikides oli liigsuremus 2022. aastal stabiilne, siis nii Soome kui Taani liigsuremus tekkis valdavalt 2022. aastal,» ütles Lutsar.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles