Esmaspäeval lehvivad eesti kirjanduse päeva auks riigilipud

BNS
Copy
Eesti lipp.
Eesti lipp. Foto: Toomas Erapart

Eesti kirjanduse päeva tähistatakse esmaspäeval esimest korda riikliku tähtpäeva ja lipupäevana.

Tammsaare sünnipäevaga kattuma sätitud eesti kirjanduse päev algab kell 8.36 Eesti lipu heiskamisega Pika Hermanni torni. Kirjanduse päeva puhul assisteerivad lipuheiskamist kirjanike liidu esimees Tiit Aleksejev, lastekirjanduse keskuse direktor Triin Soone ja emakeeleõpetajate seltsi juhatuse esimees Kaja Sarapuu. Pärast lipuheiskamist kuulutab president Alar Karis välja aasta kirjandusõpetaja. Aasta kirjandusõpetaja väljavalimine toimub emakeeleõpetajate seltsi eestvedamisel ning väljakuulutamine leiab aset Kuberneri aias Toompeal.

Kultuuriminister Piret Hartman ning haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas avavad kell 11 Narva rongijaamas reisiraamatukogu eesti kirjandusteostega. Raamatukapi sisu hakkab kureerima Narva keskraamatukogu, esimesed teosed toovad kappi kultuuri- ning haridus- ja teadusminister. Raamatukappi avalikus ruumis esitletakse ka Tallinnas Uus-Veerenni kvartalis.

Eesti kirjanduse päeva puhul on erandkorras esmaspäevasel päeval avatud ka kõik kirjanike muuseumid, kus toimuvad ka mitmesugused sündmused. Tammsaare muuseum Vargamäel avab eesti kirjanduse päevaga oma terve nädala kestva kirjanduse pidunädala, mille programmis on nii kohtumised kirjanikega, konverents kui ka rahvamatk.

Sotsiaalmeedias jagamiseks algatab president Karis sõnumiketi Artur Alliksaare luuleridadega ning üleskutsega jätkata sõnumiketti oma sõnamänguga. Päeva lõpetab Tallinnas Tammsaare pargis kell 17 algav eesti kirjanduse disko, kus kuuleb eesti muusikat, mis põhineb eesti luuletekstidel. DJ-puldis astuvad üles üles Jan Kaus, Urmas Vadi ja Keiti Vilms.

Eesti kirjanduse päeval heiskavad sinimustvalge kõik riigi ja kohaliku omavalitsuse asutused ning avalik-õiguslikud juriidilised isikud. Eesti lippu on oodatud heiskama kõik majapidamised, ettevõtted ja ühingud.

Eesti kirjanduse päevaga väärtustatakse eesti kirjanduse tüvitekste ja tänapäeva kirjandust ning pööratakse tähelepanu kirjanike rollile Eesti kultuuris ja ühiskonnas. Kirjanduspäev on valitud analoogia põhjal emakeelepäeva ja Kristjan Jaak Petersoni sünnipäeva kattumisega – seda tähistatakse Anton Hansen Tammsaare sünnipäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles