Erikomisjon võtab fookusesse parvlaev Estonia uurimise

BNS
Copy
Parvlaev Estonia visiir 1990-ndatel.
Parvlaev Estonia visiir 1990-ndatel. Foto: Toomas Volmer

Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjon peab esmaspäeval erakorralise istungi, et käsitleda parvlaev Estonia huku uurimist ja rahastamist ning sellega seoses esile kerkinud probleeme.

Erikomisjoni esimehe Tõnis Möldri sõnul on Eesti, Soome ja Rootsi ohutusjuurdlusasutused äsja valmis saanud esialgse hindamise vahearuande, kuid samas on ametist lahkuv Eesti Ohutusjuurdluse Keskuse (OJK) juhataja Rene Arikas välja tulnud tõsiste etteheidetega, mille kohaselt on majandus- ja kommunikatsiooniministeerium sekkunud keskuse sõltumatusse.

«Keskuse juhataja saatis eelmisel nädalal riigikogu juhatusele kirja, kus informeeris keskuse tegevuse ja ohutusjuurdluse takistamisest, tegevuse pärssimisest ja seaduste rikkumisest. Ohutusjuurdluse keskusele on seadustega antud sõltumatus ohutusjärelevalve tegemisel ning kui on tõstatatud kahtlus, et ministeerium sellesse sekkub, siis võtame seda väga tõsiselt,» ütles Mölder, kelle sõnul soovib komisjon kuulata ära kõigi osaliste selgitused ja hinnangud. «Lisaks soovime saada ülevaate nädala eest esitletud esialgse hindamise vahearuande järeldustest ja sellest, kuidas on võimalik uurimisega edasi minna.»

Erikomisjoni istungile on kutsutud rahandusminister Annely Akkermann, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi kantsler Ahti Kuningas, Ohutusjuurdluse Keskuse juhataja Rene Arikas, keskuse juhina veebruaris tööd alustav Märt Ots ning riigikontrolör Janar Holm.

Eesti, Soome ja Rootsi ohutusjuurdlusasutused esitlesid esialgse hindamise vahearuannet 23. jaanuaril. Päev varem saatis Arikas riigikogu juhatusele kirja, kus palus astuda võimaluse korra samme, et lõpetada OJK tegevuse ja parvlaev Estonia hindamise takistamine ja pärssimine ning tagada rahvusvahelistest reeglitest, Euroopa Liidu õigusaktidest ja Eesti seadustest tulenevate nõuete täitmine.

Arikase sõnul pole olnud võimalik korduvatele püüdlustele vaatamata kaasata ohutusjuurdluse alasesse tegevusse eriteadmistega eksperte ega tööle võtta laevaõnnetuste uurijaid. Tema sõnul on tegu OJK tegevuse ja ohutusjuurdluse otsese takistamisega, mille tulemusena pole tagatud OJK kui juurdlusorgani ning ohutusjuurdluse tegevuse sõltumatus ja erapooletus.

«Samuti on selle tulemusel parvlaev Estonia hindamise projekt oma graafikust oluliselt maas ning on tekitatud eelarvestamata lisakulutusi. Lisaks ülaltoodule on leidnud aset korduvad erinevate seaduste nõuete mittetäitmise juhtumid ning Ohutusjuurdluse Keskuse tegevuse pärssimise episoodid,» ütles ta.

Erikomisjoni avalik istung algab kell 12 ja seda saab jälgida veebiülekandes.

Videosalvestisi istungitest saab vaadata riigikogu YouTube’i kanalil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles