FOTOD Kirjanduse päev: lipuheiskamine, presidendi kõne, aasta õpetaja ja disko

Brita-Maria Alas
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
President Alar Karis kirjanduspäeval
President Alar Karis kirjanduspäeval Foto: Raigo Pajula

Kirjanduskeskuse ettepanekul ja riigikogu otsusel tähistatakse täna esimest korda eesti kirjanduse päeva. 

Kell 8.36 heisati lipp Pika Hermanni torni ning seda assisteerisid Eesti Kirjanike Liidu esimees Tiit Aleksejev, Eesti Lastekirjanduse Keskuse direktor Triin Soone ja Emakeeleõpetajate Seltsi juhatuse esimees Kaja Sarapuu.

Pärast lipuheiskamist kuulutas president Alar Karis Kuberneri aias välja aasta kirjandusõpetajaks Märjamaa kooli õpetaja Sirje Nootre.

President Alar Karis ja Sirje Nootre
President Alar Karis ja Sirje Nootre Foto: Raigo Pajula

Karis rääkis, et ühele väiksele rahvale pole omakeelne ja -meelne kultuur kunagi iseenesest mõistetav. «Olgu täna toimuv eesti kirjanduse päev meile selle ülesande meeldetuletuseks,» sõnas ta.

President märkis, et vaid eesti kirjanduse kaudu sünnib eesti vaim ja mõte, areneb ning säilib keel, antakse just meid ümbritsevale nimi, sõnastatakse eestlase sees toimuv, meie lugu.

Samuti viitas ta, et ajal, mil kogu maailm läheks justkui üle vaid pealkirjadele ja loosungitele, peab tark rahvas teadma, et tõeline teadmine ja arusaamine selgub vaid süvenedes ja kriitiliselt lugedes: «Kirjandust lugedes avardub ka meie enese mõtlemine, maailmataju, teise mõistmine ning enda tundmine. Nii õpime end täpsemalt ja peenetundelisemalt väljendama, areneb just meile omane stiil ja isikupära. Ja head väljendusoskust vajame igal erialal, igas olukorras ja igas paigas.»

Presidendipaar osaleb täna veel Järva-Jaani gümnaasiumi gümnasistide ja 9. klasside kirjanduse vestlusringis, mille viivad läbi kooli direktor Annela Tammiste ning presidendi kultuurinõunik Rasmus Puur.

Keskpäeval osalevad Karised Vargamäel Tammsaare muuseumis näituse «Tammsaare reisid ja reietused» avamisel ning kohtuvad raamatukogutöötajate ja õpetajatega.

Reisiraamatukogu ja õhtune disko Tammsaare pargis

Kultuuriminister Piret Hartman (SDE) ning haridus- ja teadusminister Tõnis Lukas (Isamaa) avavad kell 11 Narva rongijaamas reisiraamatukogu eesti kirjandusteostega. Raamatukapi sisu hakkab kureerima Narva keskraamatukogu, esimesed teosed kappi toovad kultuuri- ning haridus- ja teadusminister.

Uus-Veerenni kvartalis Tallinnas avatakse raamatukapp, mille valmimise algatas ehitusettevõte Merko. 

Raamatukapp Uus-Veerenni kvartalis täideti alustuseks Merko enda töötajate raamatuvaruga.
Raamatukapp Uus-Veerenni kvartalis täideti alustuseks Merko enda töötajate raamatuvaruga. Foto: Merko

Eesti kirjanduse päeva puhul on erandkorras esmaspäevasel päeval avatud ka kõik kirjanike muuseumid, kus toimuvad ka sündmused. Tammsaare muuseum Vargamäel avab eesti kirjanduse päevaga oma terve nädala kestva «Kirjanduse pidunädala», mille programmis on nii kohtumised kirjanikega, konverents kui ka rahvamatk.

Sotsiaalmeedias jagamiseks algatab president sõnumiketi Artur Alliksaare luuleridade ning üleskutsega jätkata sõnumiketti oma sõnamänguga.

Päev lõpeb Tallinnas Tammsaare pargis kell 17 algava eesti kirjanduse diskoga. Diskol mängitakse eesti muusikat, mis põhineb eesti luuletekstidel ning DJ-puldis astuvad üles üles Jan Kaus, Urmas Vadi ja Keiti Vilms.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles