Mitmeaastase saaga lõpusirge: USA uus suursaadik jõudis viimaks Eestisse

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
George P. Kent esitamas volikirja koopiat välisministeeriumi protokolliosakonna peadirektorile Jana Vanaveskile.
George P. Kent esitamas volikirja koopiat välisministeeriumi protokolliosakonna peadirektorile Jana Vanaveskile. Foto: USA suursaatkond Eestis

Välisminister Urmas Reinsalu kohtus täna Eestisse määratud Ameerika Ühendriikide suursaadiku George P. Kentiga.

Sellest, et Kent saabus Eestisse, teatas täna ka USA saatkond Tallinnas. Ta esitas välisministeeriumile oma volikirjade koopiad. Ametlikult saab ta tööd alustada pärast volikirja esitamist presidendile. ERRile teadaolevalt peaks volikirja esitamine president Alar Karisele toimuma veebruari keskel.

Kohtumisel Reinsaluga tõstis Kent esile Ameerika Ühendriikide ja Eesti suurepäraseid suhteid ning arutas koostöö jätkamist Ukraina toetamisel ja Venemaa agressiooni vastu võitlemisel.

Ühendriikide president Joe Biden nimetas Kenti uueks suursaadiku kandidaadiks septembri alguses, senat kinnitas ta 13. detsembril. Kenti ametisse astumiseni on USA Tallinna saatkonna asjur Gabrielle Cowan.

Kent on töötanud diplomaadina Varssavis, Taškendis, Kiievis ja Bangkokis. Ta valdab vene, ukraina ja tai keelt ning veidi ka poola, saksa ja itaalia keelt. Kent töötab praegu riigisekretäri abi asetäitjana USA välisministeeriumi Euroopa ja Euraasia büroos, mis tegeleb Ukraina, Moldova, Valgevene, Gruusia, Armeenia ja Aserbaidžaaniga. Aastatel 2015–2018 oli ta USA saatkonna asejuht Kiievis ning mullu täitis ajutiselt saatkonna juhi ülesandeid. Aastatel 2014–2015 oli Kent USA riigidepartemangu korruptsioonivastase tegevuse juhtivkoordinaator ning enne seda tegeles USA programmidega õigusriigi ja justiitsteemadel.

Connecticuti osariigis sündinud Kentil on Harvardi ülikoolist vene ajaloo ja kirjanduse eriala B.A kraad, magistrikraad Johns Hopkinsi ülikooli rahvusvaheliste õpingute koolist (School of Advanced International Studies) ja M.S. magistrikraad Rahvusliku Kaitseülikooli Eisenhoweri koolist. Kent räägib ukraina, vene ja tai keelt, samuti veidi eesti, poola, saksa ja itaalia keelt. Tallinnasse saabus ta koos abikaasa Velida ja labradoodle-tõugu koer Sultaniga.

Pikk saaga

Ameerika Ühendriikidel ei ole olnud Eestis suursaadikut alates 2018. aastast, kui tollane saadik James D. Melville Jr teatas juuni lõpus, et astub ametist tagasi, tuues põhjusena tollase presidendi Donald Trumpi vastuolulised avaldused NATO ja Euroopa liitlaste aadressil. Barack Obama ajal 2015. aastal ametisse astunud Melville tõdes: «President, kes teatab, et Euroopa Liit «on loodud saama eeliseid Ühendriikide ees, ründama meie närust panka» või et «NATO on sama halb kui NAFTA», pole mitte ainult faktiliselt vale, vaid kinnitab mulle, et on aeg minna.»

Kaks aastat hiljem, 2020. aasta suvel nimetas USA senat uueks suursaadikuks president Trumpi toetaja, investeerimistaustaga William Ellison Graysoni. Koroonapiirangute ja presidendivahetuse tõttu ta Eestisse ei jõudnudki.

USAs on tavaks, et president nimetab suursaadikuks tihti oma poliitilisi liitlasi või valimiskampaania annetajaid. Seetõttu on tavaline, et presidendi vahetumisel esitavad poliitiliselt valitud suursaadikud tihti tagasiastumisavalduse. Eelmine suursaadik Melville, nagu ka Kent, on aga karjääridiplomaat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles