VIDEO JA FOTOD ⟩ Saku vallas avastati tootmishoonest illegaalne sigaretitehas (12)

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy
Salasigaretid. Pilt on illustratiivne.
Salasigaretid. Pilt on illustratiivne. Foto: Maksu- ja tolliamet

Maksu- ja tolliameti (MTA) uurimisosakonna töötajad otsisid reedel läbi Saku vallas Jälgimäel asuva tootmishoone, kust avastasid salasigaretitehase.

Läbiotsimise käigus leidsid MTA ametnikud hoonest suures koguses tubaka kuivatamiseks ning sigarettide tootmiseks ja pakendamiseks vajalikke seadmeid, sh sigarettide tootmis- ja pakkimisliini ja euroalustel toormaterjali (filtrid, sigaretipaberirullid, sigaretipakkide kartongist pinnalaotused kirjega Marlboro Gold).

Hoone aadressil ega hoones töötanud isikutele ei ole MTA andnud aktsiisiluba aktsiisikaupade tootmiseks, vahendati pressiteates.

Sigaretitehases oli kohapeal kaheksa isikut, kes peeti koostöös politsei- ja piirivalveametiga kahtlustatavatena kinni, kuid vabastati pärast menetlustoiminguid.

MTA uurimisosakonna talitusejuhataja Eduard Rõmmeli sõnul on kohapeal kogutud tõendite põhjal piisav alus kahtlustada, et isikute eesmärk oli sel territooriumil hakata tootma väga suures koguses illegaalseid sigarette. «Sellise tehase täisvõimsusel käivitumisel oleks riigile tekitanud iga päev väga suurt maksukahju,» ütles Rõmmel.

«Leitud seadmete tootmisvõimsus lubanuks toota umbkaudu miljon sigaretti päevas ja selle realiseerimisel salaturul oleks riigil jäänud saamata umbes 163 000 eurot päevas. Seega õnnestus maksukahju tekkimine eos ära hoida,» lisas ta.

Eestis on varem salasigaretitehased avastatud 2005. ja 2015. aastal. Mõlemal juhul selgitati välja tehasega kokku puutunud isikud ja anti kohtu alla.

Alates 2010. aastast on illegaalsete tubakavabrikute tekkimine Euroopas hoogsalt kasvanud. Kui 2011. aastal avastati Euroopas alla kümne salasigaretitehase, siis 2020. aastal tõkestati erinevates riikides kokku juba üle 50 salasigaretitehase tegevus.

Rõmmeli sõnul on illegaalse sigaretitehase käivitamine Euroopa Liidus atraktiivne mitmel põhjusel. «Euroopa Liit on Schengeni ala, kus liikmesriikide vahel puudub püsiv tolli- või piirikontroll. Samuti toetub liikmesriikide vaheline kaubandus ettevõtjate aususele ja usaldusele, mida kuritegelikud grupid ära kasutavad,» selgitas ta.

MTA lisas, et kuna kohtueelne uurimine on algusjärgus, siis nad uurimise huvides täpsemat infot avalikkusega ei jaga. Kriminaalmenetlust juhib Põhja ringkonnaprokuratuur ja eeluurimise viib läbi MTA uurimisosakond.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles