Terras: Ukrainal on lennukeid sama palju vaja kui tanke (6)

Meinhard Pulk
, ajakirjanik
Copy
Kaitseväe endine juhataja Riho Terras.
Kaitseväe endine juhataja Riho Terras. Foto: Tairo Lutter

Europarlamendi saadik Riho Terras (Isamaa) usub, et Ukrainale F-16 lennukite saatmisega läheb nüüd lahti sarnane saagu nagu juhtus Saksamaa Leopardi-tankidega.

Poola on juba öelnud, et nad on valmis NATO nõusoleku korral andma Ukrainale F-16 hävitajaid. Ameerika Ühendriikide president Joe Biden aga välistas, et nemad võiksid samu lennukeid Ukrainale tarnida.

«Ukrainlastel on kõike vaja ja eriti on vaja lennukeid. See muidugi imerelv ei ole, aga lennukeid on vaja sama palju kui tanke. Arvata, et ukrainlased selle selgeks õppimisega hakkama ei saa, on ka lühinägelik,» kommenteeris Terras Postimehele. 

«See sõda võidetakse siis, kui antakse rohkem lennukeid, tanke, rakette ja nii edasi. Ehk ma olen selgelt veendunud, et tuleb anda lennukeid ja ma tegelikult ütlesin seda juba eelmise aasta kevadel ühes kirjas koos kindral Breedlove'i, kindral Shireffi (vastavalt endine NATO Euroopa vägede ülemjuhataja ja asejuhataja - M. P] ning teistega, kus ütlesime, et kas NATO võtab õhuruumi kontrolli alla või annab õhutõrjevahendeid ja lennukeid. Ma ei ole oma arvamust selles küsimuses muutnud.»

Terras usub, et nii nagu käis tankide saaga, läheb nüüd lahti lennukite saaga. «Teemasid arutatakse, survestatakse ja otsitakse võimalusi ning siis ühel hetkel tuleb ikkagi anda. Sakslastel ei ole mida anda, see pole üllatav. Aga ameeriklastel kindlasti on ja ameeriklased peaksid neid igal juhul andma. Kas nad annavad - praegu on raske hinnata. Aga ma usun, et survestamine läheb edasi, sõda käib, venelased kasutavad oma hävituslennukeid ja ei saa olla mingit argumenti, et meie ei tohi saata lennukeid.»

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles